LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ciklus koncerata Vivant professores i Vivat academia

100 godina Muzičke akademije: Koncerti Trijumf života i Hrvatske operete

Nastavlja se proslava stote obljetnice Muzičke akademije, ovoga puta tradicionalnim ciklusima.

Nastavlja se proslava stote obljetnice Muzičke akademije, ovoga puta tradicionalnim ciklusima.

Muzička akademija nastavlja obilježavati svoj veliki jubilej – proslava stote obljetnice nastavlja se u tekućem tjednu uz koncerte iz ciklusa Vivant professores i Vivat academia.

Glavni cilj ciklusa Vivant professores predstavljanje je umjetničkih osobnosti nastavnika Muzičke akademijea ciklus ove sezone otvaraju violinistica Marija Ćepulić i klavirist Domagoj Gušćić koncertom Trijumf života u utorak, 8. veljače u 19 sati u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa. Na koncertu će publika čuti sonate za violinu i klavir Mauricea Ravela, Richarda Straussa i Roberta Schumanna.

Marija Ćepulić trajno se bavi sviranjem komorne glazbe, pretežno u duu s uglednim hrvatskim pijanistima Ivanom Novak, Petrom Gilming i Domagojem Gušćićem. Više je puta osvajala prve nagrade na violinističkim natjecanjima u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji, a dobitnica je i nagrade Hrvatskoga glazbenog zavoda, diplome Tribine Darko Lukić, nagrade natjecanja Radio podij te nagrade Stjepan Šulek. Od 1997. do 2006. bila je članica baroknog ansambla Musica da camera. Održala je brojne nastupe i recitale u Hrvatskoj i inozemstvu te je više puta nastupila kao solistica uz pratnju raznih orkestara. Bila je koncertna majstorica Zagrebačke filharmonije od 1994. do 1998. godine kada je postala docentica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje od 2016. djeluje kao redovita profesorica violine.

Domagoj Gušćić diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi izv. prof. Đure Tikvice. Usavršavao se kod uglednih pijanista i pedagoga među kojima se ističu Eugene Indjic, Noel Flores, Boris Romanov, Irina Osipova, Zinaida Ignateva, Ivan Urvalov, Irina Kataeva i mnogi drugi. Tijekom i poslije studija osvaja vrijedne nagrade na međunarodnim natjecanjima u Italiji, Makedoniji i Rusiji. Nastupao je kao solist uz pratnju Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra Muzičke akademije, Zagrebačkog omladinskog komornog orkestra te komornog orkestra glazbene škole Pavla Markovca. Od 2014. djeluje kao orkestralni pijanist Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, a od 2015. i Zagrebačke filharmonije. Godine 2017. osnovao je uspješan Max Bruch trio s klarinetistom Markom Zavišićem i violistom Hiwote Tadesse. Od 2008. godine član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, a od 2012. stalno je zaposlen na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao umjetnički suradnik.

Ciklus Vivat academia projekt je koji uključuje koncerte studenata i profesora Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, a održava se već petu godinu zaredom. Zamišljen je kao istraživački poligon novih ideja pristupa i predstavljanja glazbe. Na drugom po redu koncertu iz spomenutog ciklusa pod nazivom Hrvatske operete koji će se održati u srijedu, 9. veljače u 19 sati u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa studenti pjevanja i klavira poluscenski će izvesti manje ili više poznate arije, duete i ansamble iz opereta hrvatskih skladatelja Srećka Albinija i Ive Tijardovića.

Projekt Hrvatske operete zamišljen je kao proslava malog jubileja – uz 10. obljetnicu djelovanja kolegija Hrvatska vokalna baština Odsjeka za pjevanje. Kolegij se temelji na istraživanju i otkrivanju – do sada – preko stotinu rijetko ili nikad izvedenih vokalnih skladbi hrvatskih skladatelja svih stilskih razdoblja, od kojih su posebno predstavljene one najmanje istražene – nastale tijekom prve polovice 20. stoljeća. Studenti također imaju priliku upoznati i izvesti skladbe suvremenih skladatelja/ica 21. stoljeća, među kojima je nekolicina skladbi nastala upravo za potrebe kolegija. Kolegij obuhvaća umjetničke popijevke, operne i operetne arije, songove iz mjuzikala, odabir skladbi prilagođen je sklonostima i mogućnostima pojedinih studenata pjevanja. Naučene skladbe postale su dio repertoara već nekoliko naraštaja mladih pjevača, kao i kurikuluma u glazbenim školama.

Nositeljice kolegija i projekta su Kristina Beck-Kukavčić i Eva Kirchmayer Bilić. Trinaest studenata Odsjeka za pjevanje, ovogodišnjih polaznika kolegija Hrvatska vokalna baština, uz sudjelovanje suradnika: mentorica kostimografije doc. art. Barbare Bourek, izv. prof. dr. sc. Irene Šabarić, stručne suradnice dr. sc. Beti Rogina-Car i Franke Karin, ass. i studenata prve godine diplomskog studija Tekstilnog i modnog dizajna, smjer Kostimografija (TTF), kao i prvakinje Baleta HNK i više predavačice Mateje Pučko-Petković u okviru kolegija Scenski pokret (MA), te mlade perspektivne studentice režije, povijesti umjetnosti i sociologije (ADU, FF) Kristine Grubiša, ispričat će, ispjevati i otplesati jednu vedru ljubavnu priču.

Ulaz na koncerte moguć je samo uz EU Covid potvrdu ili uz važeći negativan test. Cijena ulaznice za koncerte u pretprodaji: 20 kn. Cijena ulaznice na dan koncerata: 30 kn. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Koncertne dvorane Blagoje Bersa te na ovlaštenim prodajnim mjestima i na webu.

FOTO: PIXABAY