LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za nezaposlene, ali i zaposlene

Uvode se vaučeri za obrazovanje od 10 000 kuna namijenjeni dodatnom učenju

Vaučeri će se početi koristiti od 1. travnja te će služiti dodatnom obrazovanju kako nezaposlenih tako i zaposlenih.

Vaučeri će se početi koristiti od 1. travnja te će služiti dodatnom obrazovanju kako nezaposlenih tako i zaposlenih.

Promjene na tržištu rada intenzivnije su nego ikada prije. Traži se stalna prilagodba, stjecanje novih znanja i vještina. Hrvatska, kad je riječ o cjeloživotnom obrazovanju, ne stoji dobro. Kako bi se to promijenilo, od prvog travnja uvode se vaučeri za obrazovanje. Cilj je i zaposlene i nezaposlene potaknuti na dodatno učenje, prenosi HRT

Ustanove za obrazovanje odraslih čekaju nove polaznike. Nadaju se da će oni s vaučerima stići i prije ljeta.

– To će biti programi koji će trajati vrlo kratko, odnosno maksimalno mogu trajati 6 mjeseci, a korisnik vaučera, kada dobije vaučer, mora ga iskoristiti unutar 6 mjeseci. – rekla je Antonija Vukić, ORSUS učilište, ustanova za obrazovanje odraslih.

Dio programa već je objavljen na stranicama Zavoda za zapošljavanje. U fokusu su zelene i digitalne vještine. Kada se 1. travnja vaučeri počnu primjenjivati, korisnik će se putem stranica prijavljivati za neku mikrospecijalizaciju.

– Osoba objasni zašto joj baš ta vještina treba, kako je vezana uz njezino obrazovanje, uploada se životopis i trenutno radno mjesto ili neko buduće radno mjesto i zatim savjetnik u HZZ-u ispostavi ugovor, onda se potpiše putem platforme, sve digitalno. – navodi Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Korisnik može sam odabrati i program i ustanovu u kojoj se želi obrazovati. Vrijednost vaučera bit će 10 tisuća kuna, a bude li korisniku nedostajalo novca za izabrani program, moći će tražiti nadoplatu od poslodavca.

– Model vaučera nakon dugo vremena je jedan izvrstan model koji će dati priliku i poslodavcima, ali prvenstveno pojedincima, bez obzira jesu li oni zaposleni ili nezaposleni da se vrate u proces obrazovanja, odnosno da porade na svojim vještinama. – rekla je za HRT Gordana Nikolić, predsjednica Udruge poslodavaca u obrazovanju u HUP-u.

Novca ima za 30 tisuća polaznika, a projekt traje do 2026. Tko ne završi program, novac za vaučer morat će vratiti.
FOTO: PIXABAY