LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Centar izvrsnosti u kemiji

Na PMF-u uspostavljen centar za najsuvremenija istraživanja u kemiji; ima 14 novih laboratorija

Studentima će rad na sofisticiranoj opremi omogućiti stjecanje znanja i vještina kojima će biti konkurentni na svjetskom tržištu rada.

Studentima će rad na sofisticiranoj opremi omogućiti stjecanje znanja i vještina kojima će biti konkurentni na svjetskom tržištu rada.

Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u srijedu, 2. veljače 2022. predstavljeni su rezultati 71 milijuna kuna vrijednoga strukturnog projekta zahvaljujući kojem je na PMF-u uspostavljen centar za najsuvremenija istraživanja u kemiji, koji će ojačati suradnju s partnerima iz farmaceutske, prehrambene, kemijske i industrije nafte, dok će studentima rad na sofisticiranoj opremi omogućiti stjecanje znanja i vještina kojima će biti konkurentni na svjetskom tržištu rada.

Rezultate projekta Centra izvrsnosti u kemiji, koji je sufinancirala Europska unija u okviru Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskoga fonda za regionalni razvoj, predstavio je stručni voditelj projekta izv. prof. dr. sc. Josip Požar. Prije prezentacije uzvanicima se obratio prof. dr. sc. Damir Bakić, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba te uvodno čestitao na uspješnoj realizaciji projekta. Istaknuo je kako se radi o značajnom koraku u dostizanju infrastrukturnih i znanstveno-istraživačkih standarda te omogućavanju materijalnih osnova u održavanju vodeće uloge Fakulteta iz područja kemije u RH.

U uvodnoj je riječi Šime Erlić, državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, naglasio kako je PMF uspješan ne samo u ovom projektu nego i u nizu drugih EU projekata koje provodi te ga time svrstava među najbolje fakultete i ustanove koje se bave znanstveno-istraživačkim radom. Izaslanik predsjednika Vlade RH Ivica Šušak istaknuo je kako su završetkom ovoga projekta dugoročno osigurani znanstveno-istraživački kapaciteti za razvoj i pozicioniranje Kemijskoga odsjeka PMF-a u regionalni centar izvrsnosti iz područja kemije te naglasio kako će Vlada RH nastaviti s daljnjim ulaganjem u istraživanje i razvoj.

– Nakon useljenja PMF-a u zgradu kemije ovo je prvo veliko ulaganje u znanstvenu opremu u posljednjih dvadeset godina. Zahvaljujući projektu nabavili smo vrhunske instrumente i opremu višemilijunske vrijednosti, opremili smo računalni centar te uspostavili četrnaest novih laboratorija. Ovime smo pozicionirali PMF na sam vrh po opremljenosti laboratorija za najsuvremenija istraživanja u kemiji. Osim toga, ovakva infrastruktura uz znanstveni i istraživački kadar čine nas vrlo privlačnim parterom farmaceutskoj, prehrambenoj, kemijskoj i naftnoj industriji. Također, kroz obrazovanje studenata i studentica konkurentni vještinama i znanjima stvaramo dodatnu vrijednost ne samo za znanost, već i gospodarstvo. Sve ovo pokazuje da PMF ima tržišnu nišu za suradnju s gospodarstvom i vrhunsku opremu za na samoj fronti inovativnih istraživanja u kemiji – istaknuo je u uvodnom obraćanju prof. dr. sc. Mirko Planinić, dekan PMF-a.

Da postoji veliki interes i potreba za otvorenim pristupom ovakvoj tehnologiji, ne samo znanstveno-akademske zajednice, već i industrije, potvrđuje i činjenica da su netom nakon uvrštavanja projekta CIuK na indikativnu listu, već bili potpisani novi ugovori o partnerstvu s predstavnicima gospodarskoga sektora te pokrenuti novi stručni projekti.

– Buduća suradnja Kemijskoga odsjeka s gospodarskim sektorom povrh istraživačko-razvojnih projekata podrazumijeva i upoznavanje istraživača i djelatnika zaposlenih u različitim granama industrije s radom na suvremenoj instrumentaciji. U skladu s navedenim Kemijski odsjek PMF-a namjerava pokrenuti projekt cjeloživotnog obrazovanja te kroz niz stručnih radionica upoznati kolege iz industrije s mogućnostima i radom suvremene instrumentacije – istaknula je prof. dr. sc. Snežana Miljanić, pročelnica Kemijskoga odsjeka PMF-a.

FOTO: PMF