LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski prosvjed

Američki studenti traže da se na fakultetu otvori ured za plakanje

Studenti traže otkaz za profesora koji je napisao kontroverzni tweet, a više od 100 profesora ga brani.

Studenti traže otkaz za profesora koji je napisao kontroverzni tweet, a više od 100 profesora ga brani.

Pravni fakultet sveučilišta Georgetown suspendirao je Ilyu Shapira, profesora koji je na Twitteru pisao objave koje su bile ocijenjene rasističkima.

Naime, američki predsjednik Joe Biden odlučan je u tome da predloži crne žene kao zamjenu za vrhovnog suca Stephena Beyera, koji ide u mirovinu. Iako je ovaj potez od nekih bio okarakteriziran kao obrnuti rasizam, to nije prvi put da predsjednici za vrhovne suce predlažu pripadnike ili pripadnica određene demografije. Tako je Ronald Reagan, prije nego što je izabran 1980. godine, odlučio da na toj poziciji mora biti žena, piše CNN.

Ipak, profesoru ustavnog prava se takvo ograničavanje nije svidjelo.

― Očigledno je da je najbolji izbor Sri Srinivasan, koji je progresivan i vrlo pametan. Čak i doprinosi identitetskoj politici kao prvi Amerikanac iz Indije (na toj poziciji, op.a.). Nažalost, ne uklapa se u hijerarhiju intersekcionalnosti pa ćemo umjesto njega dobiti lošiju crnu ženu. Hvala bogu, i ovo smo riješili ― sarkastično je napisao Shapiro na Twitteru.

Nakon velikog broja negativnih reakcija, obrisao je tweet i ispričao se. Ipak, dekan William Treanor odlučio ga je suspendirati, prenosi Reason.

― Ilya Shapiro je na prisillnom dopustu dok čekamo istragu o tome je li prekršio našu politiku profesionalnog odnosa, nediskriminacije i zaštite od maltretiranja ― rekao je Treanor u ponedjeljak.

Studenti su napravili prosvjed, a traže da fakultet otpusti Shapira zbog njegovih izjava. Jedna od studentica rekla je da se studentima trebaju oprostiti propuštena predavanja koja su proveli prosvjedujući, kao i da na fakultetu treba otvoriti „ured za plakanje”.

― Postoji li mjesto za tako nešto na kampusu? Ne znam kako bi izgledalo, ali ako se studenti slome i žele plakati, gdje mogu otići? Jer trenutno smo u situaciji u kojoj studenti izlaze iz dvorana i plaču u WC-ima ― rekla je prosvjednica.

Dekanica joj je odgovorila da ako želi plakati, može doći kod nje. Sudbina profesora Shapira još uvijek je neizvjesna: pritisak studenata i pozivanje na ostavku su značajni, ali više od 100 profesora je potpisalo otvoreno pismo koje poziva Sveučilište da se drži svoje politike slobode govora i ostavi ga na radnom mjestu.
FOTO: PIXABAY