LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novo u kazalištu

Uskoro premijera Krležinog „Djetinjstva u Agramu”

Premijera će se održati u utorak, 23. studenog, u Kulturnom centru Travno.

Premijera će se održati u utorak, 23. studenog, u Kulturnom centru Travno.

U utorak, 23. studenog 2021. u 20 sati, u Kulturnom centru Travno, održat će se premijera predstave Djetinjstvo u Agramu Miroslava Krleže u režiji Senke Bulić i koprodukciji kazališta Gavella i Festivala Miroslav Krleža.

Ovo je još jedna u nizu premijera kazališta Gavella, koje se zbog oštećenja nakon potresa održavaju na alternativnim lokacijama. Predstava je premijerno izvedena u sklopu Festivala Miroslav Krleža 1. srpnja 2021. u atriju Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

Autobiografska proza Djetinjstvo 1902-03. izvorno je dio Krležina dnevnika iz ratnih godina, pisana u proljeće i ljeto 1942. Prvi je put objavljena u Republici, 1952., pod naslovom Djetinjstvo u Agrarnu godine 1902-03. (Odlomak iz dnevnika polovinom srpnja tisuću devetstotina četrdeset i druge godine) da bi se u mnogobrojnim kasnijim izdanjima pojavljivala kao Djetinjstvo u Agramu.

Dok je stvarnost isključivo dječja mjesečina, dok je ona topla iglasta lopta ježa koji se miče po mjesečini, dok je ona bila kugla sise blaženo nasmijane mlade žene, dok je ta fantastična stvarnost, kojom smo okruženi, jedna cjelina, prije takozvanog razumnog raskola još neoštećena, još neizobličena, još sveudilj čista, djevičanski netaknuta, svježa, prvotna, dječja, životinjska, neposredna, od  razumno razrezane stvarnosti stvarnija, sa fantastičnom stvarnošću podudarnija, ona je u svakome slučaju istinitija od oljuštene, izlizane i okrnjene stvarnosti, koja je usitnjena razumnim pojmovima kada čovjek gleda stablo, a ne vidi šume. –  Djetinjstvo u Agramu, Miroslav Krleža

U predstavi igraju: Andrej Dojkić, Marko Petrić, Ivana Bolanča, Ana Kvrgić, Sven Medvešek i Siniša Ružić. Redateljica je Senka Bulić, autorica dramatizacije i dramaturginja Ana Prolić, scenografiju potpisuje Tomislav Ćurković, kostimografkinje su Nina Silobrčić i Emilija Šušković Jakopac. Glazbenici su Matija Antolić i Lucija Barišić.

FOTO: PRESS