LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mišljenje stručnjaka

Seizmolog s PMF-a otkrio sigurne dijelove Hrvatske: „Moglo bi biti još potresa jačih od 5 po Richteru”

– Moramo naučiti s tim živjeti i nastojati da su nam objekti i predmeti učvršćeni tako da nas ne ozlijede. – kazao je seizmolog Fiket.

– Moramo naučiti s tim živjeti i nastojati da su nam objekti i predmeti učvršćeni tako da nas ne ozlijede. – kazao je seizmolog Fiket.

Tomislav Fiket, zamjenik ravnateljice Seizmološke službe s geofizičkog odsjeka zagrebačkog PMF-a, otkrio je za Dnevnik Nove TV možemo li očekivati jače potrese. 

Ovaj seizmolog rekao je da će se tlo na području Petrinje tresti još mjesecima te da predviđaju da bi moglo doći i do jačih potresa, magnitude preko 5 iako ne znači nužno da će se to i dogoditi. Ono što mogu garantirati je da će sigurno biti potresa od 4 i jačih te da će biti puno onih od 3 prema Richteru.
– Ja bih rekao da se moramo naviknuti na to da živimo na području na kakvom živimo, gdje se pokazalo da su potresi prisutni i da nam se mogu dogoditi. Nema smisla čekati potres jer se on ne mora dogoditi. Moramo naučiti s tim živjeti i nastojati da su nam objekti i predmeti učvršćeni tako da nas ne ozlijede. – kazao je Fiket.
Još je naveo da su u najvećoj opasnosti od potresa Dalmatinska zagora, Dubrovačko-neretvanska županije, riječko priobalje te Zagreb i okolica, dok su najsigurniji Istra i krajnji istok zemlje.
FOTO: WIKIPEDIA