LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stručno mišljenje

Seizmolog Kuk otkrio kolika je vjerojatnost novog jakog potresa

Seizmolog Krešimir Kuk dao je stručno mišljenje o vjerojatnosti novog jačeg potresa na području Petrinje, Zagreba i okolice.

Seizmolog Krešimir Kuk dao je stručno mišljenje o vjerojatnosti novog jačeg potresa na području Petrinje, Zagreba i okolice.

Seizmolog Krešimir Kuk za RTL je u nedjelju izjavio da je vrlo mala vjerojatnost da bi se na petrinjskom rasjedu, ali i u Zagrebu, mogao dogoditi još jedan jaki potres Kazao je da zagrebački i petrinjski rasjedi nisu direktno povezani pa da pomicanje jednog direktno utječe na pomicanje drugog, ali da se često događa da blizina potresa nekog epicentralnog područja aktivira rasjede.

Dodao je i da se potresi kod nas stalno događaju te da se ne može predvidjeti hoće li jedan ili više potresa značiti seriju potresa, a zatim i jedan jači. Ono što se zna i što građani iz Sisačko-moslavačke, zagrebačke županije i Grada Zagreba te okolnih županija znaju iz iskustva jest da nakon jakog slijedi serija slabijih potresa. Nekad je taj najjači potres prvi, pojasnio je seizmolog, a nekad se dogodi da imamo čak jedan i nekoliko jačih potresa prije i čitav niz slabijih nakon kojeg slijedi najjači.

Što se tiče potresa snage šest po Richteru, odgovorio je da je potrebno raščlaniti epicentralno područje Pokuplja, gdje se već dogodio potres maksimalne vrijednosti koja je moguća na tom području.
– Za generirati potres tako velike jačine potrebno je vrijeme i golema energija. Mi imamo sad puno razloga vjerovati i velika je vjerojatnost da je ovo što se sad dogodilo potrošilo tu veliku većinu energije te da je vrlo mala vjerojatnost da bi se na tom području mogao dogoditi još jedan tako jaki potres. Isto vrijedi i za zagrebačko područje. – kazao je Kuk.
FOTO: WIKIPEDIA