LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konferencija Stožera civilne zaštite RH

Stožer potvrdio: Uvodi se zabrana kretanja između županija i još neke mjere

Stožer civilne zaštite RH na današnjoj je konferenciji za medije predstavio nove mjere i priopćio da imamo 3272 nova slučaja zaraze.

Stožer civilne zaštite RH na današnjoj je konferenciji za medije predstavio nove mjere i priopćio da imamo 3272 nova slučaja zaraze.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je, 18. prosinca, održao konferenciju za medije na kojoj su iznesene najnovije informacije o koronavirusu. U protekla 24 sata imamo ukupno 3272 pozitivne među 10 989 testiranih osoba. 

U istom je vremenskom razdoblju preminulo 68 osoba, tj. njih 3023 od početka pandemije. Od veljače se oporavilo 165 915 osoba, od čega 4352 od jučer. U samoizolaciji je trenutno 54 587 osoba.


Uvodi se zabrana kretanja između županija


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da nije riječ o uvođenju propusnica nego o zabrani kretanja između županija jer će se propusnice izdavati samo za nužne djelatnosti i opskrbu, dnevne migracije, zaštitarske službe, dostavu lijekova, novinare, pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb, putovanje s posla i na posao ako je to neophodno i ne može se obavljati od kuće, nužne osobe koje sprječavaju širenje koronavirusa i diplomatsko osoblje. 

S obzirom na to da se približava Božić, očekuje se veći broj vjernika na svetim misama, zbog čega je ograničen broj ljudi u crkvama pa će tako morati biti osigurano 7 kvadrata na jednog vjernika. To se pravilo odnosi i na kina, kazališta i druga mjesta koja spadaju u domene kulture.

Stožeru je postavljeno pitanje što će biti sa studentima, hoće li se moći vratiti kući, no ministar Božinović na to nije imao konkretniji odgovor od onog u kojem je rekao da vjeruju da je velik broj studenata ionako već kući zbog nastave na daljinu.

Nije bilo konkretnog odgovora ni na pitanje o tome ako netko ima prebivalište na jednoj, a boravište na drugoj adresi, može li se kretati bez propusnice od jednog do drugog mjesta. Ministar Božinović rekao je da se radi o zabrani napuštanja mjesta prebivališta, a ne povratku u njega tako da mjesto prebivališta ima važniju ulogu od mjesta boravišta.

Ranije mjere produžuju se 21. prosinca u ponoć, a 23. prosinca uvodi se zabrana kretanja te će biti na snazi do 8. siječnja.
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT