LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prijava nasilja

Mladići pretukli dečka s posebnim potrebama – zlostavljanje možete prijaviti i online

Policija je uhitila dečke koji su u Kaštelima zlostavljali mladića s posebnim potrebama.

Policija je uhitila dečke koji su u Kaštelima zlostavljali mladića s posebnim potrebama.

Mladić s posebnim potrebama nedavno je bio žrtva vršnjačkog nasilja u Kaštelima, točnije, dvojica su ga tukli, jedan snimao i jedan promatrao, a od njega su tražili novac, prenosi Dnevnik.hr.

Mladići su ga udarali nogama rukama, a žrtva je na koncu završila i na podu. Ipak, policija je na kraju došla u posjed snimke koja je počela kružiti društvenim mrežama: 
– U posjedu smo snimke, pregledali smo je i intenzivno kriminalističko istraživanje je u tijeku – kazala je za Dnevnik.hr glasnogovornica PU-a splitsko-dalmatinske Sanja Nazlić.
Policija je kasnije priopćila i da su mladići uhićeni, a po društvenim mrežama šire se glasine da je dečko s dugačkom kosom koji je bio na strani nasilnika kasnije pretučen ispred kuće. Kasnije je policija izašla s priopćenjem u kojemu spominju prodaju marihuane:
– Policijski službenici dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvije osobe, 19-godišnjakom i maloljetnikom. Utvrđeno je postojanje osnove sumnje da su 22. kolovoza 2020.godine na području Kaštel Štafilića s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, od oštećenog 19-godišnjaka tražili da im donese 2 tisuće kuna. Tijekom događaja fizički su ga napadali, udarajući ga po tijelu i glavi. Nadalje, u cilju podmirenja navodnog duga, 19-godišnjak je 23. kolovoza 2020.godine maloljetniku predao i motor, koji mu je isti vratio, navodeći mu kako više nema dugova. Nakon događaja 19-godišnjak nije zatražio liječničku pomoć. Također, tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je postojanje osnove sumnje da su osumnjičeni u više navrata, oštećenom  prodavali marihuanu. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnove sumnje da su 19-godišnjak i maloljetnik ostvarili obilježja kaznenih djela Iznuda ( čl.243 st.3 KZ-a)  i Neovlaštena proizvodnja i promet drogama (čl.190.st.2. KZ-a). Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja predani su pritvorskom nadzorniku. Kriminalističko istraživanje ovog događaja i nadalje se nastavlja.
Prijava nasilja online

Ako želite prijaviti nasilje nad bliskom osobom, nepoznatom osobom ili ste sami žrtva nasilja, to možete učiniti anonimno, online na stranici Ministarstva unutarnjih poslova. Prijava će biti pregledana u roku od 24 sata ili prvi sljedeći radni dan ako je prijava poslana na neradni dan, ovisno o prijavljenom sadržaju odlučit će se o daljnjim mjerama.

Ni slučajno nemojte slati lažne prijave jer za njih možete odgovarati, a onaj tko prijavi osobu ili podmetne tragove koji upućuju na kazneno djelo, a znaju da se to nije dogodilo, počinit će kazneno djelo lažnog prijavljivanja kaznenog djela.
–  Ukoliko HITNO trebaš pomoć ili intervenciju policije, nemoj slati poruku putem ove aplikacije! Umjesto toga odmah nazovi policiju na broj 192 ili obavijesti odraslu osobu u koju imaš povjerenje da nazove policiju ili s tobom dođe u najbližu policijsku postaju gdje možeš zatražiti pomoć policije – stoji na stranici.
Možete kliknuti na opciju Prijava zlostavljanja pa zatim kliknuti Nastavi, nakon čega odabirete između tri opcije: Ti si žrtva, Žrtva je netko koga poznaješ, Ne poznajem žrtvu te nakon toga slijedite korake. Kliknete li na Prijava sadržaja na internetu i zatim Nastavi, morat ćete ostaviti adresu web-stranice, link na sadržaj i odabrati tko je žrtva.

Više pronađite na poveznici.
 
Studentski.hr i Centar za razvoj mladih potiču prijavu svih oblika nasilja, uključujući internetskog nasilja u sklopu projekta Siguran klik koji provodi CERM u partnerstvu sa Ženskom sobom – Centrom za seksualna prava, a uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.
FOTO: PIXABAY