LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski centar u Zagrebu

Župan: „U Zagrebu fali oko 2000 kreveta da bi svi studenti bili zadovoljni”

Mario Župan iz Studentskog centra u Zagrebu komentirao je trenutni problem smještaja u zagrebačkim domovima, a spomenuo je i obavezne maske u restoranima, kao i obećanje da će se riješiti problem boravka građana na Cvjetnom.

Mario Župan iz Studentskog centra u Zagrebu komentirao je trenutni problem smještaja u zagrebačkim domovima, a spomenuo je i obavezne maske u restoranima, kao i obećanje da će se riješiti problem boravka građana na Cvjetnom.

Savjetnik za studentska pitanja ravnatelja Studentskog centra u Zagrebu Mario Župan gostovao je u N1 studiju gdje je komentirao manjak smještajnog kapaciteta u studentskim domovima. 
Vezano: Tijekom cijele koronakrize studenti su bili i ostali zanemareni dio hrvatske populacije
Naime, studenti su izrazito nezadovoljno ovogodšnjim natječajem za smještaj jer je istim obuhvaćeno 537 mjesta manje nego prethodnih godina zbog toga što su u Studentskom naselju Cvjetno naselje smješteni građani koji su ostali bez svojih stanova u potresu, ali i zbog toga što su oštećena dva paviljona na Lašćini. 

Župan je istaknuo kako je u studentskim domovima pravi nedostak 2000 mjesta:
– Mi 50 posto svojih kapaciteta moramo dati studentima koji su slabijeg imovinskog statusa, a to je 2100 kn po članu obitelji. Ove godine imamo 500 kreveta manje, ali i 500 molbi više. U ovom trenutku u gradu Zagrebu fali oko 2000 kreveta da bi svi studenti bili zadovoljni.
Obavezne maske u studentskim restoranima?

Savjetnik Župan rekao je kako će s maskama biti onako kako propiše Stožer pa ako budu obavezne na fakultetima, bit će i na ulasku u studentskim restoranima. Ipak, nije jasno niti je spomenuto kako bi ih studenti trebali koristili dok jedu. Župan ističe da preporuča maske u zatvorenim prostorima, a nije za izolaciju u domovima:
– Nadam se da će SC biti izuzet od samoizolacije. Samoizolacije ne bi trebalo biti u studentskim domovima. Sve ono što zakon, Stožer i HZJZ propišu.
Osim toga, rekao je i da SC provodi sve mjere u skladu s preporukama, da su sobe dvokrevetne, da su osigurana dezinfekcija sredstva, u restoranima je osiguran razmak između stolova i omogućeno je online podizanje ugovora.
Vezano: SC potvrdio da ručanje u studentskim menzama više neće biti kao prije
Novi natječaj

Apelirao je, također, na Vladu, Grad Zagreb i nadležno ministarstvo da do 15. rujna riješe problem građana na Cvjetnom jer Studentski centar nema ovlasti za to, a kako kaže, imaju i obećanja da će isto biti ispunjeno do tada. Župan je za Jutarnji list rekao da će opet raspisati natječaj za mjesta u I. i II. paviljonu, i to s nižim bodovnim pragom.
FOTO: STUDENTSKI.HR