LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rusija

Srednjoškolci uče kako koristiti kalašnjikov i upravljati bespilotnim borbenim letjelicama

Ruski srednjoškolci moći će pohađati obuku upravljanja bespilotnim borbenim letjelicama u koju je uključeno i baratanje oružjem.

Ruski srednjoškolci moći će pohađati obuku upravljanja bespilotnim borbenim letjelicama u koju je uključeno i baratanje oružjem.

Neobični predmeti i kolegiji nisu nova pojava, nedavno smo pisali o kolegiju na kojem se uči o pop pjevačici Taylor Swift, no tko je mogao zamisliti da će srednjoškolci moći naučiti upravljati bespilotnim borbenim letjelicama u školi?
 


Na sveučilištu se uči Shakespear, Dickens i – Taylor Swift




Naime, Rusko ministarstvo obrazovanja u ponedjeljak je objavilo da će u idućoj školskoj godini, srednjoškolci moći pohađati obuku upravljanja bespilotnim borbenim letjelicama. U to je uključeno učenje o „načinima vojne upotrebe bespilotnih letjelica”, ali i o „provedbi izviđačkih misija uz pomoć drona”, prenosi Hina.
 

Kako baratati kalašnjikovom?


U školama će takav sadržaj biti dostupan učenicima od 15 do 17 godina, u sklopu „početne vojne obuke" koja se sastoji od najmanje 140 sati učenja o rukovanju oružjem kao što je kalašnjikov. Takva praksa bila je uobičajena je u vremenu sovjetskog saveza, ali je bila ukinuta sve do sada. 
 

„Uvođenje tog predmeta u školsku nastavu omogućit će sustavnu pripremu građana za mogući obračun s neprijateljem”, rekao je u studenome 2022. pokretač inicijative, parlamentarac Sergej Mironov, a prenijela je Hina.


Bespilotne letjelice i dronovi uvelike se koriste u aktivnom ratu između Rusije i Ukrajine, što je moglo potaknuti Rusko ministarstvo na donošenje takve odluke. Rusija je još na početku sukoba počela s uvođenjem inovacija u škole kojima je cilj bio usaditi učenicima osjećaj domoljublja i pojačati protuzapadnjački diskurs.
 

Inovacije u školama


Školski tjedan počinje himnom i svečanim podizanjem zastave, a uvedene su i rasprave na određene teme kojima bi se pokušao opravdati rat.
FOTO: UNSPLASH, ILUSTRACIJA