LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Opasnost za zdravlje

Kako ekstremne vrućine utječu na mozak?

Ekstremne vrućine uzrokuju da krv i kisik putuju u mozak iz drugih organa važnih za normalne funkcije tijela. 

Ekstremne vrućine uzrokuju da krv i kisik putuju u mozak iz drugih organa važnih za normalne funkcije tijela. 

Stručnjaci upozoravaju da zbog novog vala vrućina budete na oprezu. Ravnatelj obrazovanja i politike na Harvard Chan-C Changeu Gaurab Basu upozorava na zdravstvene opasnosti dugotrajne izloženosti ekstremnim vrućinama, prenosi BBC.

Utjecaj na produktivnost


Kada su ljudi neko vrijeme izloženi ekstremnim vrućinama, mogu se primijetiti promjene u sposobnosti raspoznavanja i raspoloženju. Nadalje, Basu podsjeća da je dokazano da vrućine utječu na koncentraciju i produktivnost na radnom mjestu. Promjene nisu vidljive samo kod odraslih nego i djeca u školi imaju slabije rezultate na testovima kad su izloženi vrućinama.
 

Opasnost u prometu


Neka istraživanja pokazala su da se tijekom velikih vrućina događa i veći broj prometnih nesreća. To može biti povezano sa slabljenjem koncentracije i moći raspoznavanja pri visokim vrućinama. Također, neke studije pokazuju korelaciju između višeg stupnja agresije te korištenja vatrenog oružja s ekstremnim vrućinama.
 

Raspoloženje


Studija iz 2022. godine pokazuje poveći broj prijema na hitnoj zbog mentalnih poteškoća, od promjena raspoloženja do anksioznosti, depresije pa čak i shizofrenije. Basu navodi da zbog posljedica klimatskih promjena ne osjetimo hlađenje Zemlje tijekom noći, kao što je bilo prijašnjih godina, što uvelike utječe na kvalitetu našeg sna, a to nas u konačnici čini razdražljivijima.

Važno je razumjeti svoje tijelo i slušati ga kad nam govori da trebamo stati i popiti vode ili malo sjesti u hlad. 
FOTO: PIXABAY