LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ljetni neprijatelj

Upoznajte neprijatelja – koje sve vrste komaraca postoje?

Ljeto. Vrijeme uživanja i odmora, ali i konstantne borbe s neprijateljem broj 1 – komarcima. Donosimo vam pregled nekoliko različitih vrsta ovih letećih beštija.

Ljeto. Vrijeme uživanja i odmora, ali i konstantne borbe s neprijateljem broj 1 – komarcima. Donosimo vam pregled nekoliko različitih vrsta ovih letećih beštija.

Postoji veliki broj vrsta komaraca širom svijeta, a svaka od njih ima svoje karakteristike, navike i ekološke uloge. Evo pregleda nekoliko različitih vrsta komaraca:


Anopheles komarci

Poznati prenositelji malarije, smrtonosne bolesti koja pogađa ljude širom svijeta. Ženke Anopheles komaraca krvopije su i prenose parazite roda Plasmodium, koji uzrokuju malariju.


Aedes komarci

Ovi komarci poznati su prenositelji različitih bolesti, kao što su denga groznica, Zika virus i žuta groznica. Ženke tih komaraca hrane se krvlju, a legu svoja jaja u stajaćim vodama.
 

Culex komarci

Vrlo česti u urbanim područjima i prenose viruse poput virusa zapadnog Nila. Njihove larve također se razvijaju u stajaćim vodama.


Tigrasti komarci

Poznata i kao Aedes albopictus, ova vrsta također prenosi različite bolesti, uključujući dengu i Zika virus. Nazivaju se tigrastima zbog karakterističnih crnih pruga na tijelu.
 

Psorijaza komarci

Poznati su po tome što izazivaju snažne alergijske reakcije kod nekih ljudi koje ubadaju. Reakcija se manifestira crvenilom, svrbežom i oticanjem kože na mjestu uboda.


Kućni komarci

Općeniti naziv za komarce koji često ulaze u domove i napadaju ljude. Većina tih komaraca nije poznata po prenošenju ozbiljnih bolesti, ali ubodi mogu biti iritantni i uzrokovati svrbež i nelagodu.
 

Šumski komarci

Obuhvaća komarce koji naseljavaju šumske ekosustave. Neki od njih mogu prenositi bolesti među divljim životinjama, ali rijetko su u direktnom kontaktu s ljudima.


Vodeni komarci

Komarci su to koji se razvijaju u vodenim staništima poput jezera, močvara i bara. Njihove larve i kukuljice žive u vodi, a odrasli komarci izlaze iz vode i traže hranu.


Ovo je samo mali pregled različitih vrsta komaraca. Svaka vrsta ima svoje specifične ekološke uloge i utjecaje na okoliš, ali su često i neželjeni gosti zbog svog iritantnog uboda i potencijalnog prenošenja bolesti.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA