LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sezona virusa

Znanstvenici preporučuju široku upotrebu cjepiva protiv Covida?

Ravnateljica američkog CDC-a preporučila je široku upotrebu ažuriranih cjepiva protiv Covida-19, ali u Europi se donose drugačije preporuke.

Ravnateljica američkog CDC-a preporučila je široku upotrebu ažuriranih cjepiva protiv Covida-19, ali u Europi se donose drugačije preporuke.

S dolaskom zahlađenja i veće prisutnosti virusa, ravnateljica američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Mandy Cohen preporučila je cijepljenje protiv Covida-19. Do te odluke došlo je nakon što je panel savjetnika CDC-a glasovao 13-1 za preporuku cjepiva Pfizer/BioNTecha i Moderne, prenosi Hina.

CDC je izdao drugačije preporuke od Europe. Nije odlučio da im ciljna skupina bude određeno visokorizično stanovništvo, kao što su neki stručnjaci sugerirali, a druge zemlje preporučile. Prema navodima Hine, cjepiva su dio nastojanja dužnosnika javnog zdravstva da sljedeća cjepiva protiv Covida bolje usklade s aktualnom varijantom virusa koja cirkulira, baš kao što se radi s cjepivima protiv gripe.
 

Cjepivo se preporučuje starijim osobama

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) ovog je mjeseca poručio da bi programi cijepljenja u zemljama EU-a trebali dati prednost osobama u dobi od 60 godina i starijima, kao i drugim ranjivim skupinama. Takav program primjenjuje se u Njemačkoj kod docjepljivanja, a u povjerenstvo Velike Britanije priopćilo je da će samo odraslima od 65 godina i starijima te nekim drugim kategorijama starosnih skupina biti ponuđeno cjepivo jer će oni najvjerojatnije imati koristi od toga.

No, iz CDC-a objašnjavaju da preporuka cjepiva svima nadmašuje komplikacije nastale preciznijim preporukama. Viša znanstvenica u Centru za zdravstvenu sigurnost Johns Hopkins u Baltimoreu, Caitlin Rivers objasnila je da virus još uvijek kruži, iako sada ne uzrokuje toliko smrti i hospitalizacija.
 

Porast brojki zaraženih

Zaraza Covidom i hospitalizacije rastu u Sjedinjenim Državama, Europi i Aziji, ali ostaju daleko ispod prethodnih vrhunaca. Smrtnost je relativno niska u Sjedinjenim Državama – zabilježeno je oko 2000 prošlog mjeseca – iako je zemlja doživjela 1,1 milijun smrtnih slučajeva od Covida od početka pandemije.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA