LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski prosvjedi

FOTO: Studenti uz pjesmu prosvjedovali protiv COVID-potvrda u Osijeku

Studenti će se, najavljuju, okupljati sve dok Akademija ne ukine COVID-potvrde.

Studenti će se, najavljuju, okupljati sve dok Akademija ne ukine COVID-potvrde.

Od ponedjeljka, 15. studenog 2021, studenti Akademije za umjetnost i kulturu okupljaju se ispred zgrade Rektorata na Trgu svetog trojstva. Na istoj se lokaciji, inače, nalazi Kužni pil, odnosno zavjetni spomenik Presvetog Trojstva, kip podignut tridesetih godina 18. stoljeća u spomen na zavjet protiv kuge koja je u 18. stoljeću pogađala Slavoniju. 

Studenti okupljeni ispred zgrade Rektorata traže ukidanje COVID-potvrda koje će od idućeg tjedna biti obvezne za pohađanje predavanja.

Treći dan okupljanja studenti su se odlučili za drugačiji koncept okupljanja uz gitaru i pjesmu kojom žele poručiti da su, kako sami ističu, prije svega akademski obrazovani građani i talentirani studenti te samo žele nastaviti studij bez segregacije na one s potvrdama i bez potvrda.

– Današnje okupljanje je počelo spontano uz pjesmu i sviranje gitare jednog od kolega. Bilo nas je nešto manje nego na prvom okupljanju, ali ne planiramo posustati. – rekla je studentica 2. godine diplomskog studija slikarstva Josipa Henizelman.

Student 3. godine studija Kulture, medija i menadžmenta Danijel Stapić osvrnuo se na pojedine komentare na društvenim mrežama koji nazivaju studente Akademije antivakserima:

– Okupili smo se treći dan pred rektoratom i nastavit ćemo se okupljati dok Akademija službeno i pisanom obavijesti ne ukine obvezne potvrde/testiranja. Da nismo nikakvi divljaci, antivakseri ili, kako nas vole nazivati, rulja, pokazat ćemo u nastavnim okupljanjima kroz glazbu, glumu i sve ono kreativno što naši talentirani studenti Akademije imaju pokazati te se nadamo da će oni koji još nisu stati uz nas. – rekao je.

Sutrašnje okupljanje 18. studenog je odgođeno zbog počasti gradu Vukovaru. Ono što slijedi je, govore nam studenti, slanje pisma dekanici s prijedlozima rješenja i peticijom za ukidanje, daljnji pregovori s Akademijom i nastavak mirnih okupljanja od ponedjeljka, 22. studenog, svaki dan ispred Rektorata u 12 sati uz kulturni i zabavni program.

Studenti će se okupljati sve dok Akademija službeno ne ukine obvezne COVID-potvrde ili negativan test star 48 sati kao uvjet prisustvovanja na predavanju.

– Također naglašavamo kako potvrde za studente zasad nisu uvedene kao odluka stožera, nego su autonomna odluka Akademije koja bi trebala biti poticajno, provokativno i kreativno mjesto studiranja. – govore organizatori. 

Studenti pristaju na kombiniranu nastavu uživo ili online ovisno o odsjeku, maske i mjerenje temperature. 
FOTO: JOSIPA HENIZELMAN