LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus u Hrvatskoj

Stožer predstavio detalje o uvođenju COVID potvrda; komentirali i potvrde za studente na fakultetima

U tijeku je konferencija za medije Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu na kojoj se govori o uvođenju COVID potvrda od idućeg tjedna.

U tijeku je konferencija za medije Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu na kojoj se govori o uvođenju COVID potvrda od idućeg tjedna.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 6.449 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 39.846. Među njima je 2.086 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 251 pacijenata. Preminule su 53 osobe.

Odluka o obveznim COVID potvrdama za zaposlenike javnih i državnih službi i ustanova stupa na snagu od utorka, 16. studenog. Osim na zaposlenike, odluka o obveznim COVID potvrdama odnosi se i na sve koji dolaze u prostorije javnih ustanova. 
– Ova mjera uvodi se isključivo iz epidemioloških razloga. EU digitalna potvrda je dokaz da je osoba testirana, negativna, preboljela ili cijepljena. Odluka se odnosi na dužnosnike, državne i javne službenike, lokalne službenike, zaposlenike trgovačkih društava u vlasti države ili lokalne samouprave. Dužnosnici, službenici i zaposlenici obavezni su EU potvrdu ili odgovarajući dokaz predočiti prilikom ulaska u prostorije i dati je na uvid osobi koju poslodavac odredi. Ista odluka odnosi se na sve stranke koje tu dolaze, sve pružatelje usluge koji pružaju usluge u tim prostorima ili druge osobe koje tu dolaze po bilo kojoj osnovi. Oni koji odbiju predočiti potvrdu ne mogu ulaziti u prostorije – rekao je Božinović.
Odluka se, međutim, ne odnosi na studente prilikom boravka na visokim učilištima, osim ako visoko učilište ne odluči drugačije, istaknuo je danas ministar Božinović. 
– Ovo se ne odnosi na studente, učenike, na osobe mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode dijete ili učenika u školu u vrtić, osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, na osobe koje u područje HZZO donose podići svoju COVID potvrdu, na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice, na osobe koje imaju kontraindikaciju na cjepivo – rekao je Božinović.
Iako su neki fakulteti već najavili da će i od studenata tražiti COVID potvrde za ulazak u zgradu fakulteta, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs također je jučer izjavio kako mjerama Stožera COVID potvrde nisu predviđene za studente. 
 



Dodao je, međutim, da fakulteti mogu donijeti takvu odluku sukladno svojoj autonomiji, što neki fakulteti jesu najavili. COVID potvrde se, s druge strane, odnose na studente koji obavljaju praksu u ustanovama koje zahtijevaju COVID potvrde, istaknuo je jučer ministar Fuchs.

– Osim za one kategorije (op. a. studenata) koje moraju obavljati praksu u okviru svoje edukacije u institucijama u kojima je to nužno (studenti medicine, studenti sestrinstva i studenti učiteljskih fakulteta koji odlaze na nastavu u učionice) – ističe.

FOTO: UNSPLASH