LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
borba za ravnopravnost

Diljem Hrvatske postavljeni su provokativni plakati ― znate li što znače?

Iako se vide pozitivni pomaci u ravnopravnosti, razlike i diskriminacija su i dalje alarmantni.

Iako se vide pozitivni pomaci u ravnopravnosti, razlike i diskriminacija su i dalje alarmantni.

Udruga CESI u suradnji s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova proteklog tjedna postavila je plakate s provokativnim natpisima: Prirodno je da su im plaće manje. / Nek se posvete obitelji umjesto karijeri. / Više brinu o izgledu nego o poslu. / Imaju manje smisla za biznis. 

Naime, riječ je o kampanji Nije u redu u uredu u kojoj se pokušava osvijestiti još uvijek zabrinjavajuća nejednakost između žena i muškaraca ― zbog rodnih predrasuda, žene često rade slabije plaćene poslove s manje prostora za napredak.

Tako su plaćene u prosjeku 13% manje od muškaraca te imaju 22% manju mirovinu. Također, u nadzorne odbore u prosjeku ulaze čak 12 godina kasnije od muškaraca te su tamo u poraznom udjelu od 25%.

To nije kraj diskriminaciji ― svaku treću ženu se pri zapošljavanju pita o planovima za djecu, iako je to zakonom zabranjeno. Zbog tog i drugih primjera diskriminacije udruga CESI želi promijeniti aktualni Zakon o radu, koji trudnice i osobe na porodiljnom i roditeljskom dopustu od otkaza štiti samo 15 dana ― na minimalno godinu dana nakon prestanka ovih uvjeta.

Inicijativu možete podržati na službenim stranicama.
FOTO: SCREENSHOT/NIJEUREDU