LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus u visokom obrazovanju

ANKETA: Poštuju li se na vašim fakultetima epidemiološke mjere?

Kako bismo imali više informacija o tome kakva je situacija na pojedinim fakultetima, pitamo čitatelje portala Studentski.hr da nam opišu na koji se način njihovi fakulteti pridržavaju spomenutih mjera.

Kako bismo imali više informacija o tome kakva je situacija na pojedinim fakultetima, pitamo čitatelje portala Studentski.hr da nam opišu na koji se način njihovi fakulteti pridržavaju spomenutih mjera.

U Hrvatskoj svakodnevno bilježimo značajan porast novozaraženih osoba, a na nacionalnoj se razini uvode nove mjere. Tako će, primjerice, državni i javni službenici – što uključuje i one zaposlene u školstvu i visokom obrazovanju – morati imati COVID-potvrde od 15. studenog. 
 
VEZANO: 

Također, najavljeno je da će se strože kontrolirati provođenje epidemioloških mjera u školama, učenici od 5. razreda nadalje morat će nositi maske bez obzira na razmak u učionicama, a pazit će se i na kontakt mlađih učenika na hodnicima. 

S druge strane, mjere na fakultetima ostaju kao i do sada: 
  • obavezno pridržavanje minimalne fizičke udaljenosti
  • u predavaonicama potrebno držati razmak od 1,5 m, ako ga je moguće osigurati
  • ako nije moguće osigurati razmak, cijepljeni će sjediti bliže jedni drugima, a necijepljeni razdvojeni; svi prisutni trebaju nositi maske (vrijedi za dvorane do 100 ljudi)
  • učilišta s velikim brojem studenata mogu osigurati predavanja u velikim dvorana za više od 100 ljudi ako su svi cijepljeni ili preboljeli COVID-19 unatrag 9 mjeseci, odnosno ako imaju COVID potvrdu, a visoko učilište tada treba osigurati evidenciju prisutnih
  • svaka skupina studenata treba boraviti u jednom prostoru
  • uz razmak radnih mjesta od 1,5 m, svaki student treba uvijek sjediti na istom mjestu
  • sve prisutne osobe moraju nositi maske, osim ako su svi prisutni cijepljeni ili su preboljeli bolest unazad 9 mjeseci
Ipak, budući da se broj ljudi na javnim okupljanjima u zatvorenim prostorima smanjio sa 100 na 50, postoji mogućnost da će se revidirati taj dio u preporukama za fakultete. 

No, nerijetko se na fakultetima navedenih mjera nije moguće pridržavati. Neke grupe studenata viših godina na velikim fakultetima, poput zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, zbog toga dio kolegija slušaju online, neki fakulteti nemaju uvjete da sve grupe studenata smjeste u dovoljno velike predavaonice, a na nekima se COVID-potvrde uopće ne provjeravaju. 

Kako bismo imali više informacija o tome kakva je situacija na pojedinim fakultetima, pitamo čitatelje portala Studentski.hr da nam opišu na koji se način njihovi fakulteti pridržavaju spomenutih mjera. Anketu je moguće riješiti u nastavku ili na poveznici, a rezultate ćemo objaviti na portalu Studentski.hr. 
 
FOTO: UNSPLASH