LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatskoj ponovno rekordan broj novozaraženih, uvode se nove mjere

Na današnjoj konferenciji za medije, Nacionalni stožer civilne zaštite predstavio je novi set mjera za suzbijanje pandemije.

Na današnjoj konferenciji za medije, Nacionalni stožer civilne zaštite predstavio je novi set mjera za suzbijanje pandemije.

U Hrvatskoj je danas zabilježen novi rekordni broj zaraženih, čak 6 932, a postotak pozitivnih je 46%. 

Aktivnih je slučajeva na današnji dan ukupno 28 541. U protekla 24 sata zaprimljeno je 307 novih bolesnika u bolnice, a preminulo je 36 osoba.

Zbog takvog rasta novozaraženih zadnjih nekoliko dana, Nacionalni stožer civilne zaštite danas je održao konferenciju za medije na kojoj je predstavljen novi set mjera. 

Od sutra se zabranjuju događanja i okupljanja u zatvorenom prostoru na kojima je više od 50 ljudi, osim ako svi imaju COVID-potvrdu. Sva javna događanja i okupljanja moraju završiti do 24 sata, čak i ako svi prisutni imaju COVID-potvrde. To vrijedi za sva kulturna i slična događanja, osim za kino-projekcije koje su započele do 23 sata. 

Sportska natjecanja se mogu održavati za gledatelje ako svi imaju COVID-potvrde. U zatvorenim prostorima osim potvrda, obavezne su i maske.

Uvest će se COVID-potvrde u javne i državne službe, a ta mjera stupa na snagu od ponedjeljka, 15. studenog. To će vrijediti za sve državne službenike i namještenike, lokalne, regionalne, područne samouprave, kao i za trgovačka društva kojima je osnivač država ili navedene samouprave. Osim zaposlenika u javnim i državnim službama, COVID-potvrde morat će imati i oni koji dolaze u ustanove. 

To će se uvoditi i u sustav obrazovanja, dakle nastavnici i svi drugi zaposleni u školstvu trebat će COVID-potvrde.

Ako se epidemiološka situacija ne popravi do 4. siječnja, COVID-potvrde će vrijediti samo za cijepljene ili one koji su preboljeli. Dakle, neće vrijediti za one koji imaju negativan test. 

Što se tiče školstva, škole će samostalno odlučivati o organizaciji nastave, uz pristanak osnivača i stožera. Dakle, ako škole, zbog velikog broja zaraženih ne mogu organizirati nastavu uživo, organizirat će se online nastava. 
 
VEZANO: Ministar Fuchs komentirao mjere na fakultetima i cijepljenje studenata

Budući da se već od sutra zabranjuju okupljanja veća od 50 ljudi u zatvorenim prostorima, pitanje je kako će se organizirati nastava na fakultetima na kojima nerijetko u predavaonicama bude više od 50 studenata. Kako je jučer komentirao ministar Fuchs, čini se da će odluke o epidemiološkim mjerama biti prepuštene samim fakultetima. 
 
VEZANO: Liječničke organizacije hitno traže privremeno uvođenje online nastave
FOTO: UNSPLASH