LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
OTPAD KOJI PROČIŠĆAVA

Dvije studentice osmislile filtere za vodu koji se izrađuju pomoću otpada od hrane

U svrhu suzbijanja masovne proizvodnje filtera za vodu koji se izrađuju od neobnovljibih izvora energije odnosno ugljena i nafte, američke studentice su filtere odlučile proizvesti od otpada iz kuhinje.

U svrhu suzbijanja masovne proizvodnje filtera za vodu koji se izrađuju od neobnovljibih izvora energije odnosno ugljena i nafte, američke studentice su filtere odlučile proizvesti od otpada iz kuhinje.

Zbog loše kakvoće vode u gradovima filteri za vodu su sve češća pojava. Načelno se ti filteri izrađuju od materijala neprilagođenih okolišu, no studentice Pratt Instituta u Americi odlučile su doprinijeti rješavanju ovog problema na način da spomenute izrađuju od otpada iz kuhinje, piše Green.hr.

Studentice Charlotte Böhning i Mary Lempres osmislile su kolekciju ugljičnih filtera za vodu u potpunosti izrađenih bez korištenja fosilnih goriva, odnosno koristeći isključivo otpad od hrane.

Ovaj četverodjelni paket filtera nazivaju Strøm, a sadrži održivu zamjenu uložaka za filter, štapiće za pročišćavanje koji se mogu dodati, odnosno vrlo jednostavno ispustiti u bilo kakvu posudu s vodom, bilo da je riječ o šalici, boci ili pak vrču.

Tradicionalni filteri za vodu sastoje se od aktivnog ugljena smještenog unutar plastičnih patrona, od kojih su obje komponente proizvedene od neobnovljivih izvora – ugljena i nafte.

Studentice su pretvarajući otpad hrane u biogorivo bogato ugljikom kombinirajući ga s prirodnim smolama razvili svojevrsni novi materijal koji se može oblikovati poput termoplastike.

U kontekstu 100 milijuna polipropelinskih uložaka koji na godišnjoj razini završavaju na odlagalištima otpada, svakako je bitno istaknuti i činjenicu kako će se ovi novi filteri raspasti u tlu nakon svega jednog mjeseca.

– Dok filtriranje našeg ugljika imobilizira štetne zagađivače u vodi, jedina funkcija plastičnog uloška je zadržavanje aktivnog ugljena. U međuvremenu, nabava, proizvodnja i brizganje polipropilena najveći su doprinos utjecaju štetnosti filtera – rekla je studentica Mary Lempres, prenosi Green.hr.

Ovaj materijal postiže sličan učinak i korištenjem biougljena koji se proizvodi spaljivanjem kora banana, ovčjih kostiju te ostatka hrane iz kuhinja, lokalnih farmi i restorana u posebnoj peći bez kisika. Taj proces se zove piroliza, a njime se priječi ugljiku da u biomasi tijekom sagorijevanja stvara ugljični dioksid, već ga pretvara u porozni, visoko upijajući ugljen te tako trajno skladišti ugljik koji se nalazi u hrani umjesto da ga tijekom raspadanja oslobađa u atmosferu.

– Temelj našeg interesa za biogorivo je sposobnost stvaranja cirkularnosti pretvaranjem otpada u funkcionalan materijal za izdvajanje ugljika. Jedna od prednosti pirolize je ta što kad biogorivo dospije na odlagalište, nastavit će stabilno skladištiti ugljik za razliku od otpada hrane, koji bi zbog uvjeta na odlagalištu proizveo metan – poručila je Mary Lempres, piše Green.hr. 

Ove dvije studentice trenutno završavaju magisterij industrijskog dizajna na Institutu Pratt te tijekom toga istražuju mogu li toksini, metali i plastika imobilizirani u filterima također imati negativne učinke. Kada i ako prođu sva testiranja, proizvod bi se mogao naći i na tržištu.

Projekt Støm nagrađen je godišnjom nagradom Material Lab Award škole za dizajn kojom se odaje priznanje studentskim projektima koji otpadu daju novu svrhu.
FOTO: UNSPLASH