LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Povodom Međunarodnog dana životinja bez doma

Iz Dumovca poručuju: „Vlasnici kućnih ljubimaca trebaju odgovornije kontrolirati njihovo razmnožavanje“

Na Međunarodni dan životinja bez doma građani su se imali priliku upoznati sa životinjama koje su trenutno smještene u Dumovcu, a tom su prilikom iz skloništa naglasili važnost kontrole razmnožavanja životinja.

Na Međunarodni dan životinja bez doma građani su se imali priliku upoznati sa životinjama koje su trenutno smještene u Dumovcu, a tom su prilikom iz skloništa naglasili važnost kontrole razmnožavanja životinja.

Vlasnici pasa i mačaka trebaju odgovornije kontrolirati njihovo razmnožavanje. Glavna je to poruka odaslana iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba na Međunarodni dan životinja bez doma koji se obilježava 21. kolovoza.


Iako Zakon o zaštiti životinja vlasnike kućnih ljubimaca obvezuje na kontrolu razmnožavanja životinja, a Grad Zagreb je propisao trajnu sterilizaciju kao mjeru kontrole populacije pasa i mačaka, dio građana se na to oglušuje.

– Na ovogodišnji Međunarodni dan životinja bez doma odlučili smo istaknuti važnost sterilizacije pasa i mačaka jer se u Zagrebu i ovo ljeto pronalazi velik broj odbačenih štenaca i mačića. Nažalost, građani i naša terenska ekipa pronalazili su i legla u kojima su neki mladunci već uginuli. Takvi su prizori strašni, a ljudi koji su ih stvorili, bešćutni! Vlasnici ljubimca koji se ne žele odgovorno brinuti o razmnožavanju ljubimca i njegovoj mladunčadi, ljubimca trebaju sterilizirati. – istaknuo je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba, u čijem je sastavu Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba.

U Sklonište u Dumovcu ove je godine primljeno 570 pasa. Većinu čine štenad i mladi psi.

– Ove smo godine već udomili 130 psića mlađih od 6 mjeseci te 150 mladih pasa u dobi od 6 mjeseci do dvije godine. Nadamo se da će svoje ljude i odlazak u trajni dom uskoro dočekati i ostali psi te mačke o kojima se trenutačno brinemo. – rekla je Tatjana Zajec, voditeljica Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba.

Na Međunarodni dan životinja bez doma građani su se imali priliku upoznati sa životinjama koje su trenutno smještene u Dumovcu – 40 mačaka i 90 pasa.

FOTO: SKLONIŠTE ZA NEZBRINUTE ŽIVOTINJE GRADA ZAGREBA