LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
U potrazi za poslom

Kako napisati otvorenu molbu za studentski posao

Kad u oglasima za studentske poslove ne pronalaziš posao koji želiš raditi, dobra ideja je slanje otvorene molbe za posao.

Kad u oglasima za studentske poslove ne pronalaziš posao koji želiš raditi, dobra ideja je slanje otvorene molbe za posao.

Pregledao si već sve oglase za studentske poslove, a još uvijek nisi našao onaj za sebe? Razmišljaš o studentskom poslu u struci, ali oglasa za tvoju struku nema? Pronašao si poslodavca kod kojeg bi htio raditi, ali oglasa za posao nema? Svoje probleme možeš (pokušati) riješiti slanjem otvorene molbe za posao, a u nastavku ti donosimo nekoliko savjeta kako je napisati. 
  • Saznaj sve o poslodavcu
Prije nego što šalješ otvorenu molbu, prouči sve što možeš proučiti o poslodavcu kojem se javljaš. Dobri izvori za traženje informacija su web-stranica poslodavca i službeni profili na društvenim mrežama na kojima ćeš saznati više o radnoj kulturi tvrtke u kojoj ćeš raditi. Informacije koje saznaš pomoći će ti da sadržaj svoje otvorene molbe prilagodiš onome što poslodavac traži. 
  • Sredi svoj CV
Možeš imati odlično napisanu otvorenu molbu, ali ako ti životopis nije sređen, male su šanse da će te poslodavac kontaktirati. Ako nemaš puno radnog iskustva, navedi volontiranje, projekte u kojima si sudjelovao, certifikate koje si stekao... Posebno istakni one vještine koje su korisne za posao za koji se prijavljuješ.
  • Napiši otvorenu molbu
Nakon što si saznao sve o poslodavcu i sredio životopis, spreman si za pisanje otvorene molbe. U molbi napiši zašto se prijavljuješ, budi konkretan i iskren te izbjegavaj klišeje. Istakni svoje vještine i eventualno iskustvo te opiši zašto smatraš da bi te vještine bile idealne za poziciju na koju se prijavljuješ. Molbu prilagodi poslodavcu kojem je šalješ kako bi se vidjelo da si se potrudio saznati nešto o poslodavcu kojem šalješ molbu. 

Otvorena molba nije tvoja autobiografija pa se potrudi nerelevantne stvari svesti na minimum. To ne znači da ne smiješ spomenuti svoje hobije, ali potrudi se ne ponavljati informacije koje poslodavac može pročitati u tvom životopisu. Sve što treba znati o tebi poslodavac bi trebao saznati iz tvog životopisa, a iz molbe bi trebao saznati više o tvojoj motivaciji, o tome zašto si se prijavio za tu poziciju, ali i zašto želiš raditi baš kod tog poslodavca. 
  • Sredi svoju molbu
Prilikom pisanja molbe obrati pozornost na pravopis i gramatiku, ali i na strukturu same molbe. Pročitaj je nekoliko puta, izmijeni stvari koje zvuče nelogično, skrati preduge rečenice i izbaci stvari koje se ponavljaju. S obzirom na to da se radi o studentskom poslu, u molbi navedi i koliko bi sati tjedno, otprilike, mogao raditi te koliko dugo planiraš ostati na radnom mjestu (dugoročno, samo preko ljeta...). Molbu završi zahvalom i navedi svoje kontakt podatke. 

Molbu i životopis pošalji željenom poslodavcu i naoružaj se strpljenjem jer postoji mogućnost da nećeš svaki put dobiti odgovor. No, ako se doista radi o tvom poslu iz snova, neki će poslodavac kad tad to prepoznati.
FOTO: PIXABAY