LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Cijepljenje protiv koronavirusa

Na listu prioritetnih skupina za cijepljenje sada dodana još jedna skupina mladih

– Prednost u cijepljenju treba pružiti djeci u dobi od 12 godina koja pripadaju u prioritetne skupine s obzirom na zdravstveno stanje. – priopćio je HZJZ.

– Prednost u cijepljenju treba pružiti djeci u dobi od 12 godina koja pripadaju u prioritetne skupine s obzirom na zdravstveno stanje. – priopćio je HZJZ.

Nakon što je HALMED 28. svibnja 2021. objavio da je cjepivo protiv koronavirusa proizvođača Pfizer i BioNTech sigurno i za djecu staru između 12 i 15 godina, HZJZ je u prioritetnu skupinu za cijepljenje uvrstio djecu te dobi koja boluju od bolesti koja bi mogla izazvati teži oblik koronavirusa

– Prednost u cijepljenju treba pružiti djeci u dobi od 12 godina koja pripadaju u prioritetne skupine s obzirom na zdravstveno stanje (kronični srčani, plućni, bubrežni, metabolički bolesnici, imunokompromitirani zbog terapije ili osnovne bolesti, stanja nakon splenektomije, Down sindrom itd…). 

Prioritetno cijepljenje još se više odnosi na djecu spomenute dobi kojima je zbog zdravstvenog stanja uvtrđeno sljedeće:
  • nastava na daljinu (odnosno prethodno, prije pandemije, nastava u kući)
  • pravo na pomoćnika u nastavi (ako dijete ne može biti cijepljeno, potrebno je omogućiti cijepljenje pomoćniku u nastavi)
  • smještaj ili boravak u ustanovama u socijalnoj skrbi ili specijalnim bolnicama
  • primjereni program školovanja uslijed zdravstvenog stanja koje uvećava rizik za teže oblike bolesti COVID-19. 
Riječ je o cjepivu Comirnaty koje je ranije odobreno za odrasle osobe i adolescente stare 16 ili više godina, priopćio je HZJZ. Trenutno je u Hrvatskoj u tijeku završetak prve i prelazak iz druge faze cijepljenja (osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima) u treću fazu u kojoj se cijepe zdrave osobe mlađe od 65 godina s prednosti određenih izloženih kolektiva.

Uz već dostupne kanale i mogućnosti za prijavu za cijepljenje kao što su internetska stranica cijepise.zdravlje.hr, izabrani liječnik obiteljske medicine ili pedijatar, telefonski broj 0800 0011, roditelji se za cijepljenje djece koja spadaju u ovu skupinu mogu javiti i nadležnom školskom liječniku u zavodu za javno zdravstvo. Odluka HZJZ-a dostupna je ovdje.
FOTO: UNSPLASH