LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Podaci o plaći

Objavljene su prosječne neto plaće u Hrvatskoj, evo tko najbolje zarađuje

Iako su neke osobe sa srednjom stručnom spremom bolje plaćene od onih s visokom stručnom spremom, da se obrazovanje isplati pokazuje razlika u godišnjoj plaći koja za VSS iznosi 109 tisuća kuna, a za SSS 65 tisuća kuna.

Iako su neke osobe sa srednjom stručnom spremom bolje plaćene od onih s visokom stručnom spremom, da se obrazovanje isplati pokazuje razlika u godišnjoj plaći koja za VSS iznosi 109 tisuća kuna, a za SSS 65 tisuća kuna.

Objavljeni su podaci o prosječnoj neto plaći zaposlenih osoba koje imaju diplomu, njih oko 265 tisuća ako govorimo o pravnim osobama te zaposlenima u tvrtkama i javnim ustanovama, kao i prosječnoj plaći zaposlenih s ostalim stručnim spremama, piše Večernji list.

Fakultetski obrazovani u prosjeku godišnje zarade oko 109 tisuća kuna, dok oni sa srednjom stručnom spremom zarade oko 65 tisuća kuna. Iznad državnog prosjeka nalaze se oni s VSS-om, višom spremom te visokokvalificirani radnici.

Fakultetska diploma, piše Večernji list, najviše vrijedi u farmaciji i promidžbeno-reklamnom biznisu gdje je prosječna plaća 14 tisuća kuna neto, a s prosječnom plaćom od oko 13,8 tisuća slijede inženjeri rudarstva. VSS-ovci u proizvodnji pića, bankarstvu, proizvodnji električne opreme, popravcima, instaliranju opreme i zdravstvu zarađuju 12 tisuća kuna, dok je u javnoj upravi prosječna plaća VSS-ovaca oko 9 tisuća kuna, a u obrazovanju 6750 kuna. Nižu plaću od njih imaju osobe s diplomom u zaštitarskoj branši koje zarađuju 6600 kuna.

U obrazovanju visoku stručnu spremu ima 70 tisuća zaposlenih, u javnoj se upravi taj broj smanjuje na 33 tisuće, u stručnim i znanstvenim djelatnostima na oko 24 tisuće, prerađivačkoj industriji na oko 23 tisuće, trgovini na oko 21 tisuću,a u financijskom sektoru na oko 15 tisuća te u građevini na oko 6 tisuća.

Oni koji imaju diplomu više škole, njih oko 98 tisuća, u prosjeku zarade oko 2 tisuće kuna manje od onih sa sveučilišnom koji mjesečno u prosjeku zarade 7154 kune. Visokokvalificirani radnici, njih 10 500, u prosjeku mjesečno zarade 6562 kune. Polukvalificirani radnici zarađivali su 500 kuna više od NKV radnika, dok su kvalificirani zarađivali 900 kuna više i prosječna plaća im je iznosila 4912 kuna.

Zarada, naravno, ovisi i o tvrtki, odnosno djelatnosti kojom se zaposlenici bave. VKV zaposlenici u farmaciji, primjerice, zarađuju oko 12 tisuća kuna mjesečno, u filmskoj branši 11 tisuća, a u drvnoj industriji tek nešto više od 4 tisuće kuna, piše Večernji list.

Što se tiče zdravstva, osobe koje imaju završenu samo srednju školu zarađuju oko 5900 kuna, u javnoj upravi 6100, a u obrazovanju 4400 kuna. Manje od njih zarađivali su jedino oni zaposleni u tekstilnoj industriji sa srednjom školom koji su zarađivali od 3800 do 4100 kuna neto. Prosječna plaća osoba sa završenom srednjom školom, kojih je 595 tisuća, iznosi 5460 kuna, 60% prosječne plaće VSS-ovaca.

Onima koji imaju samo srednju školu najisplativije je raditi u određenim dijelovima naftne industrije jer se ondje plaća kreće oko 10 tisuća kuna te u farmaceutskoj industriji gdje zarađuju oko 7500 kuna, koliko je otprilike i plaća u IT sektoru. 

Porast plaća

Prosječna plaća VKV radnika rasla je za 10% u posljednjih pet godina i puno sporije nego u ostalim skupinama. S druge strane, plaća NKV radnika rasla je za 20% kod oko 56 tisuća radnika.

Osobama sa srednjom stručnom spremom plaća je rasla za 16%, a onima s visokom stručnom spremom za 11%. Prema onome što piše Večernji list, dinamika povećanja plaća posljedica je poreznih promjena u prethodnome razdoblju i povećanja minimalnih plaća.

Porast prosječne plaće u Hrvatskoj iznosi 15%, a riječ je o povećanju prosječne neto plaće s 5529 kuna (2015) na 6382 kune (2019).
FOTO: PIXABAY