LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Edukacija o umjetnoj inteligenciji

Pokrenut AI School Challenge!

– Upravo je sada ključni trenutak – umjetna inteligencija oblikovat će cijeli svijet sljedećih 30 godina i sada je naša jedinstvena prilika da aktivno sudjelujemo u nečemu toliko uzbudljivom i važnom. – ističe predsjednik udruge CroAI.

– Upravo je sada ključni trenutak – umjetna inteligencija oblikovat će cijeli svijet sljedećih 30 godina i sada je naša jedinstvena prilika da aktivno sudjelujemo u nečemu toliko uzbudljivom i važnom. – ističe predsjednik udruge CroAI.

Elements of AI, niz besplatnih tečajeva o umjetnoj inteligenciji, dosad je u Hrvatskoj privukao više od 21 tisuću polaznika, a za učenike osnovnih i srednjih škola sada je pokrenuto AI School Challenge natjecanje.

– Za učenike koji do 13. lipnja završe Elements of AI osigurana je vrijedna nagrada – online predavanje poznatog hrvatskog inovatora, dok će 200 najbržih koji završe tečaj dobiti posebno dizajniranu Elements of AI majicu. Također, škole koje će do 1. rujna imati više od 10 učenika ili djelatnika sa završenim tečajem bit će proglašene AI školom i dobit će ekskluzivan certifikat AI škola, a najbolje tri škole po broju ostvarenih diploma bit će dodatno nagrađene. – pojašnjavaju organizatori.

Mislav Malenica, predsjednik udruge CroAI, ističe: 

– Iznimno nam je drago da u suradnji s CARNET-om pokrećemo AI School Challenge kojim namjeravamo privući velik broj školaraca da se upoznaju s osnovama umjetne inteligencije. Upravo je sada ključni trenutak – umjetna inteligencija oblikovat će cijeli svijet sljedećih 30 godina i sada je naša jedinstvena prilika da aktivno sudjelujemo u nečemu toliko uzbudljivom i važnom. Ovaj tečaj omogućuje baš svima da bolje razumiju svijet koji ih okružuje te pozivam sve da se prijave i otkriju zašto je proglašen najboljim tečajem o umjetnoj inteligenciji na svijetu.

Cilj je natjecanja, dodaju organizatori, motivirati učenike na upisivanje tečaja Elements of AI kako bi bili u korak s tehnologijom koja mijenja svijet i koja je prisutna u brojnim proizvodima i uslugama s kojima se svakodnevno susrećemo.

– CARNET svojim aktivnostima i projektima kontinuirano osnažuje škole u digitalnom sazrijevanju. Stoga nam je želja da se što veći broj nastavnika i učenika uključi u natjecanje AI School Challenge i stekne znanja iz područja umjetne inteligencije koja će uvelike obilježiti našu budućnost i svijet rada u kojem će se naći današnji učenici. – navodi Barbara Kolarek v.d. pomoćnice ravnatelja CARNET-a za podršku korisnicima.

Elements of AI, podsjećaju organizatori, pokrenut je krajem studenog prošle godine, a s 21 tisuću polaznika u Hrvatskoj ostvarena je polovica konačnog cilja – educiranja 1% stanovništva o osnovama umjetne inteligencije.

Online tečaj Elements of AI tijekom 2019. godine razvili su Sveučilište u Helsinkiju i tehnološka kompanija Reaktor, dok je nositelj projekta u Hrvatskoj udruga CroAI. Projekt je podržao sveučilišni partner u Hrvatskoj – Sveučilište u Zagrebu, kao i Vlada Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Finske, dok se više od 70 kompanija uključilo u AI Challenge i motiviralo svoje zaposlenike na upisivanje tečaja. – dodaju.

Tečaj se sastoji od 6 poglavlja te sadrži 25 vježbi, a za njegovo završavanje nije nikakvo potrebno predznanje, niti znanje matematike i/ili programiranja. Za završiti ga u prosjeku je potrebno uložiti do 25 sati, a mnogim je polaznicima u Hrvatskoj to uspjelo u svega nekoliko sati. Dodatne informacije o projektu i prijavama objavljene su na službenoj stranici
FOTO: PIXABAY