LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Kuhajte sa Studentskim: Slavimo dan dinje uz povijesne činjenice i ukusne recepte

Jeste li znali da je dinja zapravo nacionalno voće, odnosno povrće Turkmenistana koje potiče rast kose i jača imunitet? Idealno je vrijeme da je uvedete u svoju prehranu jer smo vam pripremili jednostavne, vrlo ukusne i zdrave recepte.

Jeste li znali da je dinja zapravo nacionalno voće, odnosno povrće Turkmenistana koje potiče rast kose i jača imunitet? Idealno je vrijeme da je uvedete u svoju prehranu jer smo vam pripremili jednostavne, vrlo ukusne i zdrave recepte.

Dan dinje osnovan je s ciljem odavanja počasti tom osvježavajućem voću, botaničarski gledano – povrću, a svoj početak vuče iz Turkmenistana, gdje je zapravo nacionalni blagdan iako se danas slavi u različitim dijelovima svijeta. Ako ste osoba koja uživa u konzumaciji dinje bilo koje sorte i u bilo kojem obliku, definitivno biste mogli početi slaviti ovaj dan.

Za početak, kakva je uopće poveznica Turkmenistana s dinjom? Naime, srednjoazijska je to država na obalama Kaspijskoga jezera koja je u povijesti poznata i kao raskrižje civilizacija i važno trgovačko stajalište između Istoka i Zapada, a grad Merv bio je od velikog značaja na putu svile. Godine 1994. prvi je predsjednik Saparmurat Nijazov hvalio turkmenistansko tlo, njegovu plodnost i poljoprivrednike koji obrađuju tu zemlju. Tako je u rukama držao dinju i pričao o božanstvenom ukusu te ju metaforički nazvao vođom Turkmena, što je upravo i preferirani naziv za dinju u Turkmenistanu – turkmenbashi.

Mnogo je prednosti konzumiranja dinje. Potiče probavu i rast kose, regulira krvni tlak, koža izgleda njegovanije i bolje, a dobra je i za vid i imunitet. Također smanjuje rizik od astme i ima zaštitnu ulogu u očuvanju zdravih stanica tijela od oštećenja i upala koje mogu dovesti do raka. Dinja iznimno hidratizira i obiluje hranjivim tvarima. Očito ima smisla koristiti je u prehrani! Kako bismo vas potaknuli na uvođenje ovog voća u svakodnevne jelovnike, pripremili smo vam brze recepte za pripremu dinje.

Osvježavajuća voćna salata od dinje, jagoda i kivija

Osim što je bogata A-, C- i K-vitaminom, izvor je vlakana, folne kiseline, mangana i kalija. Za pripremu su vam potrebne dvije šalice dinje, tri šalice narezanih jagoda te dvije kivija.

Voće pomiješajte u jednu posudu i neposredno prije posluživanja prelijte preljevom od sljedećih sastojaka:

  • tri žlice meda
  • dvije žlice limunova soka
  • naribana kora jednog limuna
  • nekoliko nasjeckanih listića mente.

Zdravi smoothie od dinje i lubenice

Osim što će vas osvježiti na ljetnim vrućinama, opskrbit će vas potrebnim antioksidansima koji preventivno djeluju protiv raka crijeva, prostate, dojke, pluća i gušterače.

Za pripremu vam je potrebna po šalica dinje i lubenice, žlica (ili više) meda te šalica usitnjenoga leda (ako ga nemate, kuhinjsku krpu napunite kockicama leda te istucite valjkom za tijesto). Sve sastojke izblendajte i odmah poslužite!

Hladna juha od dinje

Za pripremu vam je potrebna jedna manja dinja koju ćete izrezati na kockice, 120 ml grčkog jogurta, žličica svježe ribanog đumbira, žličica meda, 1/4 muškatnog oraščića te malo soli. Sastojke blendajte dok ne dobijete glatku smjesu i ostavite u hladnjaku barem pola sata.

Itekako ćete pospješiti rad svog organizma te podići imunitet na novu razinu. Kalcij, magnezij, vitamin C i željezo tek su neki od nutrijenata koje ćete unijeti konzumacijom ove juhe.

FOTO: PIXABAY