LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Impulse Festival

7 dana glazbe posvuda u proljetnom izdanju

Za mjesec dana kreće sedmi Impulse Festival. Posjetitelje očekuje sedam dana glazbe posvuda u proljetnom izdanju.

Za mjesec dana kreće sedmi Impulse Festival. Posjetitelje očekuje sedam dana glazbe posvuda u proljetnom izdanju.

U formatu klupskog boutique festivala koji spaja omiljene gradske lokacije s misijom promocije dobre glazbe, sva događanja Impulse Festivala kroz različite medije tematiziraju glazbu, koju u Rijeku zajedničkim snagama prizivaju i s proljećem dovode Distune Promotion i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci. Novo, sedmo po redu izdanje zauzima čitav tjedan od 30. ožujka do 5. travnja.

Koncerti, koncerti, koncerti

Otvorenje festivala u Pogonu Kulture u velikom stilu predvode antologijska instrumentalna post rock trojka Russian Circles (SAD) zajedno s hvaljenom alter rock senzacijom Torche (SAD). Oba benda dolaze na krilima novih diskografskih izdanja koja su već dobila sve pohvale glazbenih kritičara i publike. Ovaj fantastičan gitarski rock-paket, publika u Hrvatskoj moći će pogledati jedino na Impulse Festivalu u ponedjeljak, 30. ožujka, u Pogonu kulture. Cijena ulaznica u pretprodaji iznosi 135 kuna, a na dan koncerta penje se na 165 kuna.

Nakon najglasnijeg otvorenja očekuje nas niz odličnih gostovanja, započevši s koncertom zagrebačke kantautorice Irene Žilić 2. travnja na palubi Botela Marina. Riječ je o trenutno najprominentnijoj zvijezdi svoje generacije, a kvalitetu svog rada već potvrđuje i na međunarodnoj sceni. Njezina glazba ispunjena je nostalgičnom teksturom, obojanom snovima gdje ekspresivnim, čistim vokalom uspješno balansira između mekog akustičnog popa, indie folka i melankoličnog intenziteta bluesa. Na palubi botela izvest će i novije pjesme kao svojevrsnu najavu trećeg studijskog albuma. Ograničen broj od stotinu ulaznica u prodaji je po cijeni od 40 kuna, dok cijena ulaznice na dan koncerta iznosi 60 kuna.

Sljedeći dan, 3. travnja, također je posvećen koncertima – na dvije lokacije imat ćemo istovremeno priliku poslušati čak tri sjajna benda. Prije svega, zahvaljujući Gigimit platformi za booking izvođača, Impulse će imati čast ugostiti dva benda – od preko 400 prijavljenih izvođača iz cijele Europe žanrovskog raspona od hip-hopa, preko avangardne glazbe do podžanrova metala, noisea i punka, izbor je pao na domaće veterane heavy rocka i mlade snage s berlinskom adresom. Odabrana gostujuća kombinacija je stoner-grunge tandem Stonebride iz Zagreba i berlinski All The Suns, koji će koncerte održati s početkom u 22 sata u Beertiji. Samo stotinu ulaznica pušteno je u prodaju po cijeni od 40 kuna.

Iste večeri očekuje nas još jedna koncertna poslastica – u Rijeku premijerno stiže i pančevački disko indie rock bend Buč Kesidi. Nakon rasprodanih koncerata širom regije i godine okrunjene s dvije rasprodane sale Amerikana u beogradskom Domu omladine, s albumom Euforija koji je pobrao lovorike na svim relevantnim listama najboljih izdanja protekle godine, dečki dolaze direktno u OKC Palach opravdati status trenutno najtraženijeg novog benda u regiji. Uz hit singlove Nema ljubavi u klubu, Đuskanje ne pomaže, TIHO i Subota, garantiraju dobar provod. Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 40 kuna već su u prodaji, a ako ih ostane, na dan koncerta stajat će 60 kuna.

Sajam ploča, party u tri kluba i riječka filmska premijera

Subota, 4. travnja, nosi nova tri glazbena eventa, a otvara se tradicionalnim proljetnim sajmom ploča u Kružnoj ulici pored Palacha, gdje će od 10 do 17 sati čak 14 izlagača iz Hrvatske i Slovenije ponuditi sve što imaju po pitanju vinila. Večer se nastavlja u Peek&Poke muzeju od 20 sati gostovanjem Miodraga Gladovića – Mije a.k.a. Jomija Aijomija (ex Analena, Lunar, Drotweiler, Lightune.G), koji u solo projektu kombinira svoje post hardcore i noise rock gitarističke korijene sa svemogućim algoritmima otvorene digitalne audio platforme. Zvuk koji stvara i dalje izlazi iz gitare, ali ovaj put izmanipuliran i savijen kroz sve tri osi njegova dva joysticka. Packmess će izvesti audiovizualni performans kroz improvizaciju koja je bazirana na minimalističkim gitarskim dronskim strukturama uz dodatak eksplozivne muzičke ekspresije ostvarene joystickom, koji koristi kao muzički instrument. Zvuči zanimljivo? Ulaz na koncert je slobodan.

Nakon sajma ploča i koncerta aktiviraju se sljedeća tri kluba koja se spajaju autorskim konceptom Trigon partyja – u Nemu, Tunelu i Životu ove nas godine od 21 sat do 5 ujutro budnima drže Pero Despero (Nemo), Minolta (Tunel) i Maja Pa (Život). Ulaz u klub Život naplaćuje se 20 kuna.

Posljednjeg dana festivala na programu je opuštanje uz riječku premijeru dokumentarnog filma Marianne & Leonard: Words of Love u Art-kinu s početkom u 21 sat. Najosobniji je to i ujedno najromantičniji film u bogatoj dokumentarističkoj karijeri Nicka Broomfielda. Priča započinje na grčkom otoku Hydra 1960. godine, gdje su Leonard Cohen, tada još uvijek nepoznati pisac fikcije, i Marianne Ihlen, samohrana majka s mlađim sinom, postali dio zajednice umjetnika, pisaca i glazbenika emigranata. Nikad viđeni snimci koje su snimili Broomfield i legendarni dokumentarist D. A. Pennebaker na poseban način prikazuju portret idiličnog boemskog života 60-ih godina 20. stoljeća. Ulaznice za filmsku projekciju u prodaji su po cijeni od 25 kuna, dok članovi Filmskog kluba plaćaju 20 kuna.


Vezano: Romantični dokumentarac o Leonardu Cohenu i Marianne Ihlen premijerno na Impulseu


Pričaj mi o glazbi

Edukativni dio festivala također donosi tri događaja povezana glazbom. Kroz jedan od najuzbudljivijh glazbenih žanrova u novom glazbenom osvrtu 31. ožujka u OKC-u Palach vodi nas Renato Ivančan – glazbenik, kolekcionar ploča, zaljubljenik u glazbu. Podsjetit ćemo se početaka prog rocka, njegova vrhunca i utjecaja na glazbu, usporediti situaciju nekad i danas, kako na ovim prostorima tako i u ostatku Europe i Amerike. Naravno, predavanje će biti popraćeno vrijednim memorabilijama u obliku ploča, postera, knjiga, kao i probranom zvučnom kulisom. Ulaz je slobodan, a putovanje započinje u 19 sati.

Sljedećeg dana, 1. travnja, očekuje nas prva Impulse tribina posvećena isključivo studentima – uz moderaciju Borisa Ružića i gošći, studentica Tee Dimnjašević (predsjednica SZSURI-ja) i Josipe Laklije (Radio Sova), cilj je potaknuti razgovor o pitanjima studentskog kulturnog života u Rijeci, s obzirom na velik broj studenata u gradu i činjenicu kako su upravo oni ciljna skupina kada je riječ o konzumaciji širokog spektra proizvoda kulture. Ulaz je na tribinu u OKC-u Palach slobodan.

U zanimljivom panelu, festivalskoj će se publici 3. travnja u Beertiji predstaviti i online booking platforma Gigmit, specijalizirana za prijave live nastupa na showcase festivalima, koja u svojoj bazi broji preko 90 000 glazbenika i više od 6 000 promotora. Prezentirat će svoje golemo iskustvo upravo u promociji glazbenika. Osim predstavljanja platforme, panel začinjava rasprava na temu konvencionalni old school booking vs. booking preko online platforme. Gosti panela su Gabriel Kaindl-Hönig (Gigmit) i Stjepan Kolobarić Steps (Pozitivan Ritam/P.D.V.) uz moderaciju Marina Jurčića (Impulse Festival/Distune Promotion).

Ulaznice

Ulaznice za sve programe moguće je kupiti u Dallas music shopu Rijeka i u sustavu Entrio, dok je za otvorenje festivala mjesto prodaje i zagrebački Dirty old shop. Za filmsku projekciju ulaznice je moguće kupiti na blagajni Art-kina sat vremena prije prve projekcije ili na platformi Ulaznice.hr. Studentice i studenti Sveučilišta u Rijeci uz predočenje x-ice i na dan programa plaćaju pretprodajnu cijenu ulaznica.

Impulse Festival sufinanciraju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu, Sveučilište u Rijeci i Zaklada Kultura nova. Za vizualni identitet festivala zaslužan je dizajnerski duo Radnja.

FOTO: IMPULSE FESTIVAL