LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za tehnologiju dostupnu svima

Nacionalna i sveučilišna knjižnica otvorila novi prostor – Digitalni laboratorij

Kako bi poticao kulturu inovacija, NSK je osigurao siguran prostor za upoznavanje i eksperimentiranje s novim tehnologijama.

Kako bi poticao kulturu inovacija, NSK je osigurao siguran prostor za upoznavanje i eksperimentiranje s novim tehnologijama.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 21. siječnja 2020. godine svečano je otvorila novi prostor. Riječ je o Digitalnom laboratoriju.

Utemeljila ga je kako bi, navedeno je na službenoj stranici Knjižnice, poticala kulturu inovacija te novim naraštajima korisnika i knjižničara osigurala siguran prostor za upoznavanje i eksperimentiranje s novim tehnologijama. Istaknuto je i da sloganom Digitalne tehnologije dostupne svima ističe i socijalno osjetljivu ulogu knjižnica da svima pruže mogućnost jednake početne pozicije u svijetu u kojem su digitalne tehnologije postale imperativ za uspješnu društvenu uključenost.

– U prostoru Digitalnoga laboratorija NSK-a provodit će se edukacije, radionice i predavanja iz STEM područja, pružat će se usluga 3D ispisa te će biti moguće korištenje računalnim i drugim opremama te programskom potporom za potrebe studiranja, kreativnoga i stručnoga ili znanstvenoga rada. Sve aktivnosti uskoro će biti objavljene u kalendaru događanja na službenoj stranici Digitalnoga laboratorija NSK-a. Usluge i aktivnosti Digitalnoga laboratorija NSK-a namijenjene su cjelokupnoj akademskoj zajednici, zaposlenicima NSK-a i korisnicima knjižničarskoga sustava, nastavnomu osoblju, udrugama te cijeloj zainteresiranoj javnosti.

Na svečanom otvorenju predstavljen je i jedan od prvih projekata Laboratorija – Smart Library, prototip primjene loT tehnologije u knjižnici. Njime se stvara temelj za razvoj pametne knjižnice kao dijela infrastrukture Interneta stvari.

FOTO: STUDENTSKI.HR / MAJA ČIRJAK