LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Aktivno sudjelovanje mladih u društvu

Što je domski odbor i što sudjelovanje u njemu donosi studentima?

Domski odbor predstavničko je tijelo koje različitim preporukama i inicijativama izražava interes stanara studentskog doma. Premda ima moć potaknuti određene promjene u korist studenata, interesa za aktiviranje u njegovu sklopu nerijetko manjka.

Domski odbor predstavničko je tijelo koje različitim preporukama i inicijativama izražava interes stanara studentskog doma. Premda ima moć potaknuti određene promjene u korist studenata, interesa za aktiviranje u njegovu sklopu nerijetko manjka.

Aktivno sudjelovanje mladih u društvu potiče Centar za razvoj mladih kroz projekt Kutak za informiranje mladih koji provodi u partnerstvu s Institutom za stručno usavršavanje mladih, a uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Aktivno je moguće sudjelovati u društvu i pritom doprinositi standardu života u studentskom domu – članstvom u domskom odboru.

Domski odbor, stoji u Pravilniku o domskom redu i uvjetima boravka studenata u studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu, osniva se radi poboljšanja uvjeta u studentskom domu te izravnije povezanosti sa stanarima studentskog doma. Riječ je o predstavničkom tijelu koje djeluje sukladno Pravilniku o studentskim odborima pri studentskim domovima.

To predstavničko tijelo u prvom redu različitim preporukama i inicijativama izražava interes stanara. Usmjerava ih prema nadležnim tijelima – samoga doma, ali i Studentskog centra. 

Premda odbor ima moć potaknuti određene promjene u korist studenata, interesa za aktiviranje u njegovu sklopu nerijetko manjka. I dok su, primjerice, članovi odbora Save, Cvjetnog naselja ili Šare radili značajne stvari, tijekom 2018. godine na Lašćini se on uopće nije formirao – zbog nedovoljnog broja kandidata zainteresiranih za članstvo.


Vezano: Otkriveno zašto je Lašćina jedini studentski dom u Zagrebu bez domskog odbora


Valja napomenuti da uvjeti za članstvo u ovakvom studentskom odboru nisu nimalo zahtjevni. Predlažemo, stoga, da pratite buduće natječaje te da vi budete oni koji će dati svoj doprinos kvaliteti studentskog života vaših sustanara, a istovremeno poraditi i na svojemu osobnom razvoju. 

– Članovi odbora mogu biti samo studenti smješteni u tom studentskom domu. Odbori imaju sedam članova, a mandat im je godinu dana. U slučaju prijave većega broja studenata od propisanoga, Predsjedništvo Studentskog zbora obavlja razgovor sa svim prijavljenima kako bi izabralo potrebnih sedam. – objavljeno je prilikom proteklog natječaja za formiranje odbora na službenoj stranici Sveučilišta u Zagrebu.

FOTO: STUDENTSKI.HR