LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Večeri glazbe i filma

Zagrebačka filharmonija pokreće jedinstveni europski projekt

Novopokrenuti europski projekt večerima glazbe i filma povezat će od rujna četiri grada. Riječ je o Novom Sadu, Iloku, Subotici i Vukovaru.

Novopokrenuti europski projekt večerima glazbe i filma povezat će od rujna četiri grada. Riječ je o Novom Sadu, Iloku, Subotici i Vukovaru.

Nitko nije skrivao zadovoljstvo novim europskim projektom koji je s velikim uspjehom pokrenut konferencijom za medije održanom protekloga petka u Iloku. Ni ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch, ni njegov partner u projektu Milan Radulović iz Muzičke omladine Novoga Sada, dva nositelja ovoga nesvakidašnjeg projekta intrigantnoga imena Fil(m)harmonija – Zagrebačka filharmonija susreće Charlieja Chaplina. Projekt će od rujna 2019. do srpnja naredne godine povezati četiri grada – Novi Sad, Ilok, Suboticu i Vukovar te privući sve one koji vole doživjeti nešto novo i neobično. Financiran je sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Razina uspješnosti danas se nerijetko, i to s pravom, mjeri i uspješnošću povlačenja sredstava iz EU-fondova, a projekt Fil(m)harmonija pokazuje upravo to. Velika je to vijest za cjelokupnu hrvatsku kulturnu javnost, veliki ponos za Zagrebačku filharmoniju, ali i izazov, kao i odgovornost koja stoji pred realizatorima. Najkraće rečeno, ovaj zanimljiv, ali i vrlo zahtjevan projekt mogao bi se opisati na sljedeći način: Zagrebačka filharmonija susreće neponovljivoga Charlieja Chaplina te priređuje ukupno dvanaest nezaboravnih večeri glazbe i filma tijekom kojih će izvoditi glazbu iz kultnih klasika Mališana i Cirkusa, uz projekcije filmova uživo u posebnom ambijentu otvorenih gradskih pozornica.

Već je ovoga rujna, 3, 4. i 5. u mjesecu, prva destinacija Novi Sad, a odmah potom 9, 10. i 11. rujna i Ilok. U 2020. slijedi Subotica u svibnju, te naposljetku Vukovar u srpnju. Gledajući na atraktivnost projekta u kojemu se spajaju veliki filharmonijski orkestar sa svevremenim filmskim hitovima na velikom platnu, očekuje se brojna publika, a važno je pritom istaknuti kako će ulaz na sve izvedbe za sve zainteresirane biti slobodan. U ulogama gostiju sudjelovat će šest glazbenika odabranih audicijom Muzičke omladine Novog Sada.

Projekt će svakako pridonijeti kvaliteti života lokalnih zajednica, ali i istaknuti turistički aspekt te se očekuje da će privući i brojne posjetitelje iz drugih sredina. Kako na iskustvu ovakvih EU-projekata nastaviti razvijati kvalitetne kulturno-turističke sadržaje i u budućnosti, odgovorit će tri edukativne radionice planirane u Iloku, Novome Sadu i Subotici.

O privlačnosti i atraktivnosti Fil(m)harmonije uz brojne i zainteresirane medije na press konferenciji najbolje ipak govori jedna mlada obitelj koja je s djecom potegnula čak iz Osijeka, misleći da će već toga prijepodneva u Iloku doživjeti susret s Chaplinom i Zagrebačkom filharmonijom. Zasad su uz gostoprimstvo mogli doživjeti jedino sjajnoga mladog maestra Krešimira Batinića koji će voditi sve izvedbe, a koji im je, kao i svima nazočnima, pokušao, zasad doduše samo riječima, prenijeti nezaboravno iskustvo izvedbi i čarolije kad glazba susretne film.

FOTO: G.A.D. PRODUKCIJA