LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Globalna akcija

Zbog šokantnog podatka ukinute plastične čaše na Motovun Film Festivalu

Motovun Film Festival, koji se održava od 23. do 27. srpnja, priključuje se globalnoj akciji Plastic Free July s ciljem podizanja svijesti o štetnosti jednokratne plastike, trajnom zagađenju okoliša i posljedicama za žive organizme.

Motovun Film Festival, koji se održava od 23. do 27. srpnja, priključuje se globalnoj akciji Plastic Free July s ciljem podizanja svijesti o štetnosti jednokratne plastike, trajnom zagađenju okoliša i posljedicama za žive organizme.

Jednostavna računica prošlogodišnjeg izdanja Motovuna dovela je do šokantnog podatka: plastičnim čašama koje su potrošene svaki dan mogao bi se izgraditi toranj viši od motovunskog brijega. A brijeg se nalazi na nemalih 277 metara nadmorske visine.

Motovun Film Festival, koji se održava od 23. do 27. srpnja, priključuje se globalnoj akciji Plastic Free July s ciljem podizanja svijesti o štetnosti jednokratne plastike, trajnom zagađenju okoliša i posljedicama za žive organizme. U roku od dvije godine zabrana korištenja jednokratne plastike ugradit će se u zakone zemalja EU i akcije koje se sada poduzimaju kao gotovo pionirska nastojanja postat će obavezne.

Događaj će poticati ugostitelje da za vrijeme manifestacije izbace čaše, slamke i žličice od plastike. One koji se uključe u akciju označit će certifikatom plastic free, a posjetitelje će pozvati da podrže takve ugostitelje. Jednokratne čaše koje su se do sada bacale zamijenit će se onima za višekratnu upotrebu, koje će se moći vratiti uz povrat novca ili sačuvati kao suvenir. 

Ove akcije organizirane su u suradnji s organizacijom Greenpeace Hrvatska. Njihovi predstavnici održat će predavanje U okovima plastike u četvrtak, 25. srpnja, u 18:30 u kampu. U njegovu sklopu govorit će se o štetnom utjecaju plastike te posebice mikroplastike na okoliš i život općenito, razmjerima zagađenja sa svim budućim implikacijama, a ponudit će se i rješenja za prevenciju daljnjih zagađenja, kao i način na koji svaki pojedinac može aktivno sudjelovati u promoviranju racionalnog i ekološki osviještenog korištenja plastike. Tada će i aktivist Marko Capek na vlastitom primjeru izložiti kako iz svojeg života u potpunosti isključiti plastiku, a održat će i radionicu izrade neškodljivih dezodoransa i kocki za sunčanje. 

Kao šećer na kraju, u subotu 27. srpnja u 18.30 među motovunske kampere dolazi Goran Zgrablić, proslavljeni kuhar, sommelier i laserski fizičar koji će održati mini-tečaj kuhanja bez otpadaka. Potom će u zajednički pripremljenoj gozbi sudjelovati svi polaznici njegove radionice!

Pilot-akciju zelenog festivala podržali su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Istarska županija – upravni odjel za turizam.

Od ovog je tjedna u pretprodaji u sustavu KupiUlaznicu.hr Večernji komplet ulaznica za sve večernje projekcije po cijeni od 300 kuna.  U ponudi su također i autobusne karte za prijevoz do Motovuna i povratno do Zagreba.

FOTO: MOTOVUN FILM FESTIVAL / PR FOTO