LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Umro Franz Kafka, književnik koji je i protagonist vlastitih djela

3. lipnja 1924. preminuo je Franz Kafka. Nakon smrti popularnost mu samo raste, a sva djela koja su zanemarena tijekom njegova života oživljavaju zahvaljujući pomnom oku drugih pisaca.

3. lipnja 1924. preminuo je Franz Kafka. Nakon smrti popularnost mu samo raste, a sva djela koja su zanemarena tijekom njegova života oživljavaju zahvaljujući pomnom oku drugih pisaca.

Franz Kafka rođen je 3. srpnja 1883. u Pragu. Odrastao je u srednjoklasnoj židovskoj obitelji sa šestero djece od kojih je dvoje umrlo prije nego što je Kafka napunio sedam godina. Kafkini poznanici i prijatelji opisali su njegovu majku kao dragu, tihu i submisivnu osobu. S druge strane, njegov otac bio je stroga i autoritativna figura čijoj volji su bili podređeni svi ostali članovi u obitelji. Odnos mladog pisca i njegova oca detaljno je opisan u Kafkinom Pismu ocu koje se proteže na preko 100 stranica. Ogorčen karakter njegova oca oblikovao je mnoge literarne likove s kojima se suočavaju Kafkini protagonisti.

Na poticaj roditelja Franz je upisao pravo jer je taj smjer obrazovanja nudio najveću šansu pronalaska sigurnog i dobro plaćenog posla. Nakon završetka studija zaposlio se u osiguravajućoj tvrci u kojoj je radio deset sati dnevno. Ta radna okolnost značajno je ograničila njegovo slobodno vrijeme za pisanje. Iz tog razloga daje otkaz nakon godinu dana rada te prihvaća nižeklasni posao koji mu omogućuje bavljenje njegovim hobijem za koji se nadao da će se pretvoriti u karijeru. Njegovi radovi prvi su put objavljeni 1908. u književnom časopisu u Munichu. To je bilo osam kratkih priča koje nisu privukle preveliku pažnju, ali su potaknule Kafku na daljnji književni rad.

U 1910-ima napisao je većinu djela po kojima je danas zapamćen. U tom periodu napisani su romani Proces i Amerika koji ostaju nedovršeni zbog rane piščeve smrti. Uz roman Dvorac ove tri knjige njegova su najduža djela, iako nijedno od njih nije dovršeno. Mnogi kritičari i pisci nude razne spekulacije o krajevima koje je Franz predvidio za svoje romane. To samo povećava razinu misterioznosti ovih romana kroz koje se proteže snoliki stil naracije pun apsurdnih i nestvarnih ljudskih ponašanja.

Zbog posebnosti ugođaja koji je prisutan u ovim djelima, uveo se termin kafkijanski, tj. kafkijanska atmosfera koja je karakterizirana bespomoćnosti pojedinca u nepoznatim okolnostima. Ipak, Kafkino djelo koje je prisutno na gotovo svakoj listi lektira je Preobrazba. Ova pripovijetka prati Gregora Samsu, trgovačkog putnika koji se jedno jutro budi kao kukac. Iako na prvi pogled djeluje kao jednostavna priča, ona je predmet mnogih književnih analitičara i kritičara koji ju objašnjavaju kao alegoriju piščeva položaja i života u obitelji ili u širem smislu kao simbol netolerancije društva prema bilo kome tko je drukčiji.

Usprkos briljantnosti njegovih djela koja su danas široko prepoznata, Franz nije stekao ugledni književni status tijekom svog života. Nedostaci pažnje njegovim ranim književnim djelima doveli su ga do preispitivanja kvalitete svojih tekstova. Pošto njegova prepoznatljivost na književnoj sceni nije rasla, njegovo samopouzdanje je samo padalo. Postao je toliko skeptičan u vrijednost svog stvaralaštva da je zamolio svoga najboljeg prijatelja Maxa Broda da spali sva njegova djela nakon njegove smrti. Ipak, ovaj ga nije poslušao.

Franz Kafka umire 3. lipnja 1924. od tuberkuloze, a njegov najbolji prijatelj prije nego što odluči uništiti spise preminulog pisca sam procjenjuje njihovu vrijednost. Fasciniran dubinom i posebnošću priča odlučuje zanemariti želju svog prijatelja te objavljuje nedovršene romane u nadolazećim godinama. Kasnije generacije pisaca poput Alberta Camusa, Eugena Ionesca i Jean-Paula Sartrea prepoznali su genijalnost svog prethodnika te doprinijeli afirmaciji Kafke kao jednog od najvećih književnika 20. stoljeća.

FOTO: PIXABAY