LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
POLITIKA NA TIKTOKU

Tko priprema soparnik, a tko nudi 100 eura za sklekove? Hrvatski političari na TikToku!

Političari se okreću TikToku kako bi direktnije komunicirali s mladim biračima, ali uspjeh na toj platformi zahtijeva autentičnost i originalnost, stoga vam donosimo profile političara, da vidite kako su se snašli u ulozi TikTokera.

Političari se okreću TikToku kako bi direktnije komunicirali s mladim biračima, ali uspjeh na toj platformi zahtijeva autentičnost i originalnost, stoga vam donosimo profile političara, da vidite kako su se snašli u ulozi TikTokera.

Premijer Andrej Plenković prije tjedan dana sve je iznenadio otvorivši svoj TikTok-profil, a sada već ima više od 32 tisuće pratitelja. No, nije on jedini – izbori su iza ugla, a političari svakodnevno traže nove načine za komunikaciju s biračima. Društvene mreže poput Facebooka i X-a već su dugo vodeći kanali za promociju, ali porastom mladih birača iz generacije Z koji se koriste TikTokom, političari i izborne stranke sve više daju pozornost toj platformi.

Stoga vam donosimo pregled hrvatskih političara koji su aktivni na TikToku, a ujedno imaju i najviše pratitelja unutar svoje stranke.

 

Ivan Pernar (Stranka Ivana Pernara) – 37 tisuća pratitelja

 

Pernar se pokazao kao netko tko se najbolje koristi svojim profilom, što pokazuju i brojke. Najpopularniji video mu ima preko dva milijuna pregleda, a u njemu snima interakciju s policijom u Sinju. Objave su mu općenito jako raznovrsne, što po sadržaju tako i formi. Često kritizira druge političare, posebice gradonačelnika Tomaševića kojeg okrivljuje za beskućništvo i problem smeća u Zagrebu. U zadnje vrijeme često snima i mlade učenike kako rade plenkove i sklekove za novac. Sadržaj mu se nerijetko smatra i kontroverznim pa ga mediji često prenose, čime se njegova popularnost zapravo povećava. U posljednjim objavama se, u kolaboraciji s influencerom Leom Alagićem (Maminjo) i drugim suradnicima, fokusira na promociju svoje Stranke Ivana Pernara.
 

Pravna pobjeda nad sinjskom policijom!


Andrej Plenković (HDZ) – 32,4 tisuće pratitelja

 

Premijer Plenković najnoviji je političar na TikTok sceni, a u samo tjedan dana sakupio je preko 30 tisuća pratitelja na svome profilu. Njegov prvi video, iako popularan s preko 50 tisuća lajkova, nije dobio najbolje reakcije pa je tako većina komentara „Milanović je bolji“, „Plenki pošalji mi 500 eura“ ili „Došao i tu zaradit malo“. Premijer se okušao i u trendovima Q&A te „ILI-ILI“ u kojem se izjasnio da voli košarku više od nogometa, fritule više od štrukli te knjige više od filmova. A iznio je i svoje mišljenje o generaciji Z rekavši da su sjajni i brzi te da je budućnost Hrvatske na njima. Za sada ima samo šest videa, ali s obzirom na nadolazeće izbore vjerujemo da će premijer postati sve aktivniji.
 

@plenkovic_andrej Pozdrav svima, evo i prvog “Ili-Ili” videa! Ako imate još "Ili-Ili" pitanja, napišite ih u komentarima pa ću odgovoriti na njih u idućem videu. 💬 #ZaSveIzazove #pitanjaiodgovori #andrejplenkovic #premijer #hrvatska ♬ original sound - Andrej Plenković


Marin Miletić (Most) – 17,2 tisuće pratitelja

 

Marin Miletić, za razliku od njegove stranke Most, ima puno razvijeniji profil. U videima obično šeta gradom dok priča o političkim zbivanjima. Možda je i jedan najvještijih od političara na platformi, što se da primijetiti po videima koji uvijek započinju catchy-rečenicom kako bi privukao pažnju gledatelja. Isto tako uvijek su prisutni titlovi u boji, te umetnuti klipovi onoga o čemu priča, čime uspijeva zadržati pozornost generacije za koju se smatra da ima problem s istom.
 


Karolina Vidović Krišto (OiP) – 12,2 tisuće pratitelja

 

Karolina Vidović Krišto političarka je s najvećim brojem pratitelja, ali istodobno i malim brojem reakcija na videima. Objave predsjednice stranke Odlučnost i pravednost uvijek imaju isti, pomalo monoton, format. Uglavnom su to isječci s raznih sjednica u kojima se Krišto može čuti kako priča o nekoj od gorućih tema. Videi su također popraćeni titlovima, što je danas na TikToku gotovo neophodan dodatak, ali se njima ipak ne koriste svi. U najpopularnijem videu, koji broji preko 800 tisuća pregleda, kritizira HDZ i podizanje cijena u Hrvatskoj. Video ima preko 1000 komentara koji se u većini slažu s njom pa se tako mogu vidjeti korisnici kako pišu „Istina živa“, „Bravo kraljice“, „Najbolja si“.
 

@karolinavidovickristo DOK HRVATI BJEŽE IZ HRVATSKE, HDZ SE SMIJE ⚠️ Gospodine Okroša, ja ne znam u kojem Vi svijetu živite. Je li ova Vaša rasprava bila nekakva groteska, nekakva satira? Što je ovo bilo? Je'l Vi vidite gdje živite? Je'l Vi vidite cijene? Je'l Vi vidite na koji način se hrvatski građani moraju boriti sa svakodnevicom? Jedna Nivea košta duplo skuplje nego u bilo kojoj državi Europske unije. Kako je to moguće?  ❗️ Vi kažete "države koje su ispred nas" i spominjete Švicarsku. Cijene su im dvostruko i trostruko niže u nekim proizvodima nego u Hrvatskoj, a plaće im trostruko veće. O čemu Vi pričate? Kako Vam nije neugodno? Sramite li se?  ☠️ Uništavate Hrvatsku državu kroz korupciju i blokadu institucija i pričate o nekakvim ratovima? Pričate o nekakvim energetskim krizama?  ☢️ Čemu se smijete? Dok hrvatski građani bježe od vašeg lopovluka, Vi se smijete? To nije smiješno kao što ni Vaša rasprava nije smiješna, nego je stravična! Imajte malo empatičnosti barem prema onima koje uništavate. 🇭🇷 Samo uređena Hrvatska može biti uspješna Hrvatska. Zato - uredimo Hrvatsku! 💪 #hrvatska #politika #pravda #ljubav #vukovar #slavonija #rijeka #dalmacija #zagreb #osijek #split #domovina #mihrvati #volimhrvatsku #hrvati #mojadomovina #iznadsvihhrvatska #istra #vatreni #viral #domovinskirat #zagorje #dijaspora #vijesti #odlucnostipravednost #uredimohrvatsku #karolinavidovickristo #OIP #vlada #istina #fyp #croatia #hrvatskatiktok #foryoupage #ljubav #hrvatskinarod #hrvat #hrvatica #hrvatice #hrvatskaHR #hrvatskijezik #pula #zadar #dubrovnik #croatiafulloflife #foryou #hrvatski #demokracija #korupcija #tiktok #modric #lukamodric #foryouhrvatska #srcevatreno #hrvatskapolitika #plenkovic #vladaRH #politikaHR #croatiatiktok #aktualno ♬ original sound - Karolina Vidović Krišto



Krešo Beljak (HSS) – 5524 pratitelja

 

Objave predsjednika Hrvatske seljačke stranke bi se najbolje mogle opisati kao „kaotične“. Svega se na ovom profilu može pronaći, od njegovih govora u saboru, intervjua, nasumičnih isječaka iz dnevnika te pokušaja stvaranja memeova. Sadržaj bi se u suštini mogao interpretirat kao šaljiv, ali nije upadljiv pa mu u konačnici to donosi nešto manji broj pregleda i lajkova. Sama neorganiziranost profila može se vidjeti i po tom što je drugi najpopularniji video na profilu isječak košarkaške utakmice iz 1983. godine.
 



Marijana Puljak (Centar) – 3141 pratitelja

 

Na profilu Marijane Puljak može se pronaći raznovrsan sadržaj, pa su tako video njenog govora u saboru i videoizrade soparnika jedan za drugim. Često objašnjava i određene zakone i probleme na političkoj sceni, a posebice u Splitu. Nađe se tu i pokoji video sa suprugom Ivicom, gradonačelnikom Splita, pa joj je tako jedna od najpopularnijih objava gdje gradonačelnik spava na kauču nakon božićnog ručka. Iako je profil pomalo neorganiziran, Puljak izbacuje dosta aktualnog i osobnog sadržaj na „autentičan“ način ili barem, čini se, s tim ciljem.
 

@marijanapuljak Soparnik, moj treći pokušaj 🙂, priprema prvi put bez pomoći rodice Anamarije. Nije ispao baš savršeno, tijesto je bilo malo pretvrdo, jedan se malo i prepekao, ali sve u svemu dobro je, sve se pojelo. 😄 Recept: za jedan soparnik 1kg brašna, soli i tople vode. Umijesiti tijesto, podijeliti ga u dvije kugle i staviti na toplo pola sata. 2 kg stare blitve (sirokog korijena i tvrdog lista) očistiti i isjeckati na uske trakice, posoliti i zauljiti maslinovim uljem. Na Krilu dodaju i žlicu šećera u blitvu. Na sinije (drveni pladanj promjera 1m) razvaljati tijesto, posuti začinjenom blitvom, preko blitve prekriti drugim razvaljanim tijestom i krajeve zavrtiti da se sjedine. Posuti malo brasna preko toga, prekriti drugom sinijom i okrenuti. Za to vrijeme na kominu pripremiti vatru, odnosno žeravu, razgrnuti je i sa sinije istresti soparnik na topao komin. Prekriti ga s laganom žeravom. Peći tako otprilike 15min. Paziti da nije prejaka žerava, metlicom miješati žeravu na soparniku da se ne zapali tijesto. Kad je gotov maknuti žeravu i lug sa soparnika, staviti ga na siniju, otresti višak luga krpom ili nekom metlicom, dobro ga nauljiti maslinovim uljem i posuti sjeckanim lukom. Sjeći ga u rombove i poslužiti kad se malo ohladi. #soparnik #poljickisoparnik #krilojesenice #food #goodfood #tradicija #traditionalfood #dalmacija #poljica #dalmatia #dalmatiansoftiktok #fyp ♬ Leave Me Now (Amapiano) - Guchi



Dalija Orešković (Dalija Orešković i ljudi s imenom i prezimenom) – 2571 pratitelja

 

Sadržaj Dalije Orešković isključivo je političkog tipa, odnosno 95 posto objava je iz sabora, uz pokoji intervju. Videi zastupnice Orešković često su preduga i lošeg formata te zapravo ne iskorištavaju potencijal TikTok-platforme. Tu i tamo može se pronaći pokoji zanimljivi video u kojem kritizira HDZ ili je u pregovorima u Saboru. Najpopularniji je na profilu videoisječak Plenkovića i njegov Gute Reise! Bis bald! Auf Wiedersehen govor upućen Orešković, koji je sakupio preko 160 tisuća pregleda.



Ivica Todorić (Zajedno Hrvatska) – 2026 pratitelja

 

U studenom se TikToku pridružio i bivši vlasnik Agrokora, Ivica Todorić, ali od tada je objavio samo 12 videa. U svim objavama mu je naizgled cilj bio najaviti svoj dolazak na političku scenu s novoosnovanom strankom Zajedno Hrvatska. Dosta se fokusira i na Agrokor, odnosno optužbe da ga je grupa Borg ucijenila da proda svoju tvrtku. Zanimljivi je i njegov opis profila u kojem stoji „Osnivač Agrokor grupe i borac protiv korupcije“. Zanimljivo je što Todorić u videu najavljuje da je spreman za politiku, a nedugo nakon toga, tik pred početak kampanje, ipak nije spreman i povlači se iz izborne utrke za Hrvatski sabor.
 

@ivicatodoric.hr U prvoj polovici siječnja 2024. godine osnivam političku stranku! #politika #ivicatodorić #stranka ♬ original sound - Ivica Todorić



Katarina Peović (Radnička fronta) – 934 pratitelja

 

U svojim objavama zastupnica Radničke fronte uglavnom iznosi stavove svoje stranke odnosno njihovih „šest beskompromisnih točaka“. Osim toga mogu se vidjeti i intervjui te videi s terena, odnosno s niza druženja i prosvjeda. Iako je aktivna, Peović ne iskorištava zanimljive alate TikToka pa videi nisu vizualno uređeni ni efektivni, a samim tim ne privlače pozornost publike.
 

Šest beskompromisnih točaka promjene‼️ Za radnike i umirovljenike‼️



Vidimo da političari ulaze u svijet TikToka kao odgovor na potrebu za direktnijim i osobnijim povezivanjem s mladim biračima. Ta nova digitalna strategija pokazuje da političari ipak prepoznaju važnost slušanja i angažmana s mlađom generacijom putem platformi koje oni koriste svakodnevno. No, da bi zaista doprli do srca svojih birača, političari će trebati više od običnih videa; morat će prilagoditi svoj pristup, pokazati svoju autentičnost i spremnost za dijalog kako bi zaista izgradili povjerenje i utjecaj među mladim generacijama. A postavlja se i pitanje hoće li TikTok-karijere političara naglo prestati kada prođu izbori.



* Podaci o broju pratitelja pojedinih TikTok profila zabilježeni su u trenutku pisanja članka; isti su podložni promjenama u skladu s povećanjem broja pratitelja.

FOTO: STUDENTSKI.HR; CANVA