LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uskrsni stol

Donosimo jednostavan recept za izradu najpoznatije uskršnje pogače

Čak ako si i početnik, uz jednostavne sastojke i pripremu možeš doći do ove ukusne pogače bez pola muke!

Čak ako si i početnik, uz jednostavne sastojke i pripremu možeš doći do ove ukusne pogače bez pola muke!

Pinca, sirnica, pinka ili pogača, naziva je mnogo, ali bez obzira kako je zvali u svom kraju, ovu slatku uskršnju pogaču na blagdanskom stolu svi jednako vole. Iako se tradicionalno najviše pripremala u Istri, Dalmaciji i Hrvatskom primorju, danas je sve poznatija diljem Hrvatske. Ako se želite okušati u njenoj izradi, u nastavku donosimo vrlo jednostavan recept Sašine kuhinje u kojem se ne koristi kvasac. Stoga ako ste početnik, uz ovu jednostavnu pripremu i sastojke možete doći do ukusne pogače bez pola muke.
 

Sastojci: 

 650 grama glatkog brašna i 80 grama istog brašna kasnije
 150 grama maslaca
 2 decilitra mlakog mlijeka
 jedan i pol prašak za pecivo
 vanilin šećer
 7 grama soli
 100 grama šećera
 ribana korica pola limuna i naranče
 2 jaja
 100 grama gustog kiselog vrhnja (minimum 20% mliječne masti)
 žumanjak za premazivanje
 šećer za posipanje

 Dodatno po želji i ukusu:
 50 grama grožđica
 velika žlica ruma
 prstohvat šafrana
 

Postupak pripreme: 

1. U mlijeku otopiti maslac narezan na manje komadiće. 

2. Maknuti sa strane do upotrebe na nekih 10 do 15 minuta. Može biti mlako.

3. Ako volite grožđice i rum, dobro je odmah na početku natopiti ih u žlici ruma, promiješati te ostaviti u hladnjaku poklopljeno do upotrebe 10 minuta.

4. U 650 grama glatkog brašna dodati jedan i pol paketić praška za pecivo. Gramaža jednog praška za pecivo je od 10 do 15 grama, a sve ovisi o proizvođaču. Možete dodati i 8 grama soda bikarbone umjesto praška za pecivo.

5. Sada dodajte i šećer, vanil šećer, sol, ribanu koricu pola limuna i naranče.

6. Nekada davno su žene u nedostatku jaja znale staviti i prstohvat šafrana u pincu, kako bi bila jače žute boje. Tada je šafran bio daleko jeftiniji nego danas. Naime, danas je cijena grama zlata jednaka cijeni grama šafrana.

7. U drugu posudu staviti dva jaja, punomasno kiselo vrhnje i mlako mlijeko s otopljenim maslacem s početka recepta.

8. Oboje dobro promiješati pa sipati postepeno suhe u mokre sastojke i dobro, zaista dobro „klofati” ili „lupati tijesto”.

9. Zatim dodajte na podlogu 80 grama brašna pa istreste dobiveno tijesto za pincu bez kvasca na podlogu.

10. Nastaviti mijesiti dok ne umijesite kompaktno tijesto, neljepljivo za prste.

11. Dobiveno tijesto stanjiti kako je prikazano u videu pa u sredinu rasporediti grožđice ili cvebe (suho grožđe) natopljene u rumu koje ste na početku spremili u hladnjak.

12. Potom trebate preklapati tijesto dok se grođžice ne sjedine s tijestom pa ponovo oblikovati loptu tijesta.

13. Podijelite na tri jednaka dijela i rasporedite na lim prethodno obložen papirom za pečenje.

14. Rezati iz sredine prema van kako bi dobili karakteristični rez za pincu.

15. Premazati razmućenim žumanjkom i posipati šećerom.

16. Ova pinca s praškom za pecivo nema kvasac u sebi pa samim time ne treba čekati da se diže. Odmah je stavljate u pećnicu, prethodno zagrijanu na 200 stupnjeva. 

17. Pinca bez kvasca peče se pola sata.

18. Pustiti da se ohladi jer se ne reže dok je vruća.


Kako bi priprema pince bila lakša, pogledajte i video pripreme s postupno objašnjenim koracima. 
 
FOTO: VECTEEZY