LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
IZBORI 2024.

Prvi put glasate ili ne znate koji je postupak? Donosimo vam vodič kroz izborni proces

Za sve one koji će glasati po prvi put ili one koji samo trebaju mali podsjetnik, donosimo kratki vodič koji će vam pomoći da bolje razumijete postupak glasanja uoči nadolazećih parlamentarnih izbora 17. travnja.

Za sve one koji će glasati po prvi put ili one koji samo trebaju mali podsjetnik, donosimo kratki vodič koji će vam pomoći da bolje razumijete postupak glasanja uoči nadolazećih parlamentarnih izbora 17. travnja.

Parlamentarni izbori predstavljaju ključni trenutak u političkom životu svake zemlje, a sudjelovanje u njima temeljno je pravo i odgovornost svakog građana. Za one koji se prvi put susreću s izbornim procesom, kao i za one koji su možda zaboravili neke važne detalje, donosimo ovaj kratki vodič koji će vam pomoći da bolje razumijete postupak glasanja i važnost vaše uloge u oblikovanju političke budućnosti Hrvatske.

 

Parlamentarni izbori, odnosno izbori za zastupnike Hrvatskog sabora održavaju se svake četiri godine, a izbore raspisuje Predsjednik Republike Hrvatske. Izbori se moraju održati najkasnije 60 dana nakon isteka mandata, odnosno raspuštanja sabora. Ove će se godine, odlukom predsjednika Milanovića, održati u srijedu 17. travnja.

 

Zastupnici u Saboru biraju se putem tajnog glasanja koristeći se razmjernim sustavom u kojem se broj mandata (mjesta) dodjeljuje kandidatima ili strankama u skladu s udjelom osvojenih glasova. Sabor može imati najmanje 100 i najviše 160 zastupnika, a mandat traje četiri godine.

 

Na izborima se bira ukupno 151 zastupnik, njih 140 bira se u Hrvatskoj, 3 bira dijaspora (oni bez prebivališta u RH), a 8 mjesta dobivaju pripadnici nacionalnih manjina. Osim toga, birači imaju pravo i na preferencijalni glas. Na glasačkom listiću mogu označiti jednog od 14 kandidata kojem daju prednost pred ostalima. Time glasači mogu osigurati da kandidat kojeg favoriziraju, ako isti dobije najmanje 10 posto glasova u odnosu na broj glasova koji je njegova lista osvojila, osvoji mandat čak i ako je posljednji na listi.

 

Također, ove godine prvi put glasat će se u novim izbornim jedinicama. Broj jedinica ostao je isti, ali područja koja pokrivaju se, u nekim slučajevima, drastično promijenio. Svoju izbornu jedinicu možete provjeriti ovdje.

 

Što je DIP?

 

DIP odnosno Državno izborno povjerenstvo je neovisno tijelo u Hrvatskoj koje nadzire izborne procese na nacionalnoj razini, osiguravajući poštivanje izbornih pravila i transparentnost, te objavljuje službene rezultate izbora.

 

Početak izbornih rokova nastupa nakon stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora, što pokreće 14-dnevni rok za podnošenje kandidatura DIP-u. Nakon toga, DIP ima 48 sati za prihvaćanje i objavljivanje svih valjano predloženih lista, što označava početak službene izborne promidžbe.

 

Postupak glasanja
 

Za početak, da biste mogli glasati, trebate imati napunjenih osamnaest godina. Na dan izbora biračka mjesta bit će otvorena od 7 do 19 sati. Lokacija biračkog mjesta bit će dodijeljena najkasnije 10 dana prije izbora, a možete ju provjeriti u Registru birača. Prethodno smo pisali o tome kako glasati ako se na dan izbora nađete van mjesta prebivališta.

 

Na sam dan glasanja sa sobom trebate ponijeti važeću osobnu iskaznicu. Nakon što vas član izbornog povjerenstva pronađe na listi birača dobit ćete glasački listić. Kada dođete iza biračkog paravana, na listi zaokružite redni broj ispred naziva kandidacijske liste. Također, možete zaokružiti ime i prezime preferencijskog kandidata, iako taj korak nije obavezan.

 

Kada ste gotovi, svoj listić preklopite i ubacite u glasačku kutiju.

 

Brojanje glasova
 

Prilikom preračunavanja glasova koristi se D'Hondtova metoda. Liste u izbornoj jedinici dobivaju zastupnička mjesta prema najvećim rezultatima podijeljenima s brojevima od 1 do 14 – koliko mandata ima izborna jedinica, uključujući i decimalne ostatke. Samo liste koje premaše izborni prag od pet posto osvojenih glasova u izbornoj jedinici sudjeluju u raspodjeli mandata.

 

Nakon prikupljanja zapisnika s biračkih mjesta i izbornih povjerenstava, DIP objavljuje rezultate glasanja, uključujući privremene i neslužbene rezultate. Također, javnosti se pruža informacija o odazivu birača na izbore. Službeni rezultati bit će objavljeni nakon razrješenja prigovora u vezi s izbornim pravima ili isteka rokova za njihovo podnošenje.

FOTO: PEXELS