LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Globalno istraživanje

Hrvatska proglašena najtežom zemljom po pitanju učenja vožnje i dobivanja vozačke dozvole

U obzir su, između ostalog, uzeti troškovi vozačkih testova i težina njihova polaganja te dob u kojoj je dozvoljeno započeti s vožnjom.

U obzir su, između ostalog, uzeti troškovi vozačkih testova i težina njihova polaganja te dob u kojoj je dozvoljeno započeti s vožnjom.

Globalno Zutobi istraživanje istaknulo je Hrvatsku kao najtežom zemljom po pitanju učenja vožnje i dobivanja vozačke dozvole. Zemlje su rangirane prema bodovima od 1 do 10, pri čemu je veći broj bodova označavao lakše polaganje vozačkog ispita. Prema rezultatima istraživanja, Hrvatska je zauzela prvo mjesto na popisu najtežih zemalja za učenje vožnje s ukupnim rezultatom od 1.96 bodova.

Na rangiranje zemalja su utjecali troškovi vozačkih testova i težinu njihovog polaganja, dob u kojoj je dozvoljeno voziti, kao i izvršavanje svih ostalih koraka potrebnih za dobivanje vozačke dozvole.
"Hrvatska je najzahtjevnija zemlja za dobivane vozačke dozvole zbog svojih skupih i strogih vozačkih ispita te strogog nadzora za vrijeme polaganja. Prosječna hrvatska vozačka škola u prosjeku pokriva oko osamdeset i pet sati učenja, a zakonski se zahtijeva odrađivanje tih satova prije pristupanja ispitu te obavljanje liječničkog pregleda." navodi se u rezultatima istraživanja.

Brazil je rangiran kao druga najteža zemlja po pitanju dobivanja vozačke dozvole s rezultatom od 3.21 bodova, gdje su kandidati prije vožnje zakonski obvezni odraditi šezdeset sati vožnje, odnosno četrdeset i pet teoretskih te petnaest praktičnih satova na cesti. Brazilski zakoni, baš poput hrvatskih, zahtijevaju da aplikanti prođu medicinske preglede prije početka vožnje. Ukupni trošak svih ovih testova iznosi oko 248,56 eura u prosjeku. Osim Hrvatske i Brazila, Mađarska, Bahrein i Crna Gora se također nalaze u top pet najtežih zemalja za učenje vožnje.

S druge strane, Meksiko je proglašen najlakšom zemljom za učenje vožnje s rezultatom od 8.48 bodova. Dobivanje vozačke dozvole u Meksiku izuzetno je jednostavnije zbog činjenice da u mnogim dijelovima zemlje nije potrebno položiti praktični test na cesti za dobivanje vozačke dozvole, već samo teoretski dio. Također, polaganje u Meksiku je znatno jeftinije u odnosu na Hrvatsku, s ukupnim prosječnim troškom u iznosu od 40,84 eura, dok polaganje ispita i dobivanje vozačke dozvole u Hrvatskoj u prosjeku košta oko 1085,26 eura. U Meksiku je moguće legalno voziti s navršenih petnaest godina, za razliku od većine zemalja gdje je dobivanje vozačke dozvole moguće tek s navršenih osamnaest godina. Katar, Latvija, Sjedinjene Američke Države i Kanada također se nalaze među najlakšim zemljama po pitanju učenja vožnje i polaganja vozačkog ispita.

Istraživanje su komentirali i korisnici Reddit-a, gdje mnogi smatraju kako polaganje vozačkog ispita u Hrvatskoj ipak nije dovoljno teško s obzirom na vozačku kulturu u zemlji, a ni instruktori nisu pošteđeni od komentara.

FOTO: Reddit
FOTO: PEXELS