LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SVJETSKI DAN KAZALIŠTA

Pitaš se kako iskoristiti uskrsne praznike? Pogledaj neku od aktualnih kazališnih predstava

Kazališne predstave pružaju poseban doživljaj koji tehnologija ne može zamijeniti, a tematika kojom se bave može nas potaknuti na razmišljanje i preispitivanje, što nam je svima ponekad potrebno.

Kazališne predstave pružaju poseban doživljaj koji tehnologija ne može zamijeniti, a tematika kojom se bave može nas potaknuti na razmišljanje i preispitivanje, što nam je svima ponekad potrebno.

Kako je jučer, 27. ožujka, obilježen Svjetski dan kazališta, a usto se bliže i uskrsni blagdani, koji nam konačno pružaju malo više slobodnog vremena, donosimo ti preporuke o aktualnim kazališnim predstavama. Brojna zagrebačka gradska kazališta nakon potresa konačno su se vratila u funkciju, a time i glumci na daske s novim kazališnim komadima. U današnjem svijetu, gdje gotovo sve zanimljivo možemo pronaći u digitalnom obliku, možda nam se kazalište i ne čini više tako zanimljivim. No, kazališne predstave ipak pružaju poseban doživljaj koji tehnologija ne može zamijeniti, a tematika kojom se bave može nas potaknuti na razmišljanje i preispitivanje, što nam je ponekad potrebno. Stoga, ukoliko ne znaš što bi sa sobom, donosimo nekoliko zanimljivih predstava koje trenutno igraju u zagrebačkim kazalištima, a koje se bave suvremenom tematikom i problemima društva, stoga ih svakako ne bi trebalo propustiti.
 

1. Kako misliš mene nema?!


Ova višestruko nagrađivana predstava već godinama igra na daskama kazališta Exit. Nastala je kao projekt Ivice Bobana, a radi se o dramatičnoj, iskrenoj, smiješnoj i istovremeno tužnoj igri dvojice glumaca, koji putovanjem svoje unutrašnje identitete pretvaraju u niz zamišljenih osoba i situacija, a sve to predstavlja nešto u čemu se i sami možemo pronaći, našu vlastitu svakodnevicu i situacije s kojima se susrećemo. U predstavi igraju naši poznati glumci Amar Bukvić i Filip Juričić, a raspored izvedbi možete pronaći na stranici Teatra Exit.
 

2. Euforija


Predstava Euforija novi je redateljski projekt Ksenije Zec, a govori upravo o generaciji djece odrasle uz tehnologiju, poznatijoj i kao generacija Z. Kroz radnju predstave, koja se vrti oko pripreme maturalne zabave, istražuje se način na koji mladi formiraju vlastiti identitet i društvene vrijednosti s kojima ga poistovjećuju. Posebnost ove predstave tehnika je koju koriste glumci, odnosno tehnika životinja, koja im omogućuje da kretnje i anatomiju tijela pojedinih životinja koriste kao neiscrpan izvor kreativnosti za stvaranje različitih karaktera. Ovu predstavu mlade glumačke postave imate priliku pogledati na daskama Zagrebačkog kazališta mladih, na čijoj stranici možete pronaći više o samoj predstavi i terminima.
 

3. Nestajanje


Ako vas zanima psihologija, mogla bi vas zanimati i radnja ove predstave. Priča je to o suvremenoj obitelji, na prvi pogled posve normalnoj, ali u kojoj se kriju brojni kompleksni odnosi i psihološke devijacije. Progovara o tajnama koje nosimo u sebi i socijalnim maskama koje koristimo te što se dogodi kada te maske padnu. Ovaj opis nekako naslućuje da bi se svatko na neki način mogao s njom poistovjetiti. Kako bi predstavu izveli što profesionalnije, glumci su surađivali i s kliničkom psihologinjom Ivom Žegurom. Predstava trenutno igra u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, a nastala je prema nimalo jednostavnom tekstu Tomislava Zajeca.
 

4. Maske


Predstava Maske u izvedbi autora Dražena Šivaka, u obliku predavanja i u intimnoj atmosferi, pred publiku donosi povijest tradicije commedie dell’arte, koristeći se pritom raznim maskama pomoću kojih dočarava različite karaktere, koje i danas u manjim ili većim tragovima možemo prepoznati u ljudima. Šivak, u izuzetno profesionalnoj glumačkoj izvedbi, izaziva pritom različite osjećaje poput čuđenja, straha i smijeha. Ovo je vjerojatno predstava kakvu dosad niste gledali, ali ona je uistinu sama za sebe pravo umjetničko djelo, a danas se takve predstave ne viđaju često. Između ostalog, to je jedna od onih predstava koje ne podilaze publici i ne uljuljavaju je u lažnu sigurnost, ali pruža iskren i bogat doživljaj onome tko je gleda, a pogledati je možete u Studiju Exit u Gundulićevoj ulici.
 

5. Kralj Ubu


U ovoj predstavi, koja je nastala u suradnji članova glumačkog ansambla teatra Gavella i kazališta Kerempuh, možete očekivati svašta. Predstava je i u vremenu kada je prvi put izvedena, 1896. godine, digla prašinu svojom nekonvencionalnošću. Na provokativan i satirički način progovara o današnjici u kojoj živimo, iako kralj Ubu predstavlja simbol gotovo svakog vremena. U glavnim ulogama igraju Borko Perić, Amar Bukvić, Marko Petrić, Sven Šestak i drugi. Termine i ulaznice možete pronaći na stranici kazališta Kerempuh.


Uz pregršt predstava na repertoaru u različitim zagrebačkim kazalištima, preostaje vam samo odlučiti koju biste pogledali i nabaviti ulaznice. Podsjećamo i da većina kazališta nudi popust za studente.
FOTO: PEXELS