LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mladi informatičari

Zagrebački genijalci osvojili drugo mjesto na Europskom ICPC natjecanju

Studenti iz Zagreba osvojili su srebrnu medalju na Europskom studentskom ICPC natjecanju u programiranju, pokazujući izvanredno umijeće među 52 tima iz 48 sveučilišta.

Studenti iz Zagreba osvojili su srebrnu medalju na Europskom studentskom ICPC natjecanju u programiranju, pokazujući izvanredno umijeće među 52 tima iz 48 sveučilišta.

Mladi informatički entuzijasti iz Zagreba pokazali su izvanredno umijeće osvajanjem srebrne medalje na Europskom studentskom ICPC natjecanju u programiranju. Natjecanje se održalo na Tehničkom sveučilištu u Pragu od 22. do 24. ožujka 2024. godine, izvijestio je Hrvatski savez informatičara.

Među 52 tima iz 48 sveučilišta u Europi, našla su se i dva tima iz Hrvatske. Tim Sveučilišta u Zagrebu, koji su činili studenti Matematičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Dorijan Lendvaj, Krešimir Nežmah i Patrick Pavić, zauzeo je drugo mjesto na natjecanju te su se plasirali u finale Svjetskog studentskog ICPC natjecanja, koje će se održati u rujnu u Astani u Kazahstanu.

Ovo europsko natjecanje, prvi put održano kao dio Svjetskog studentskog ICPC (International Collegiate Programming Contest – ICPC) natjecanja, ima za cilj poticanje razvoja mladih programera i inženjera diljem svijeta. ICPC, s korijenima koji sežu od 1970. godine kada je održano prvo natjecanje na Sveučilištu Texas A&M, danas okuplja timove s više od 75 tisuća studenata iz 111 država svijeta.

Hrvatski studenti redovito sudjeluju na ovom natjecanju od 1996. godine, ostvarujući izvanredne rezultate. Organizaciju njihovih nastupa vodi Hrvatski savez informatičara, a podršku programu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Ovaj uspjeh predstavlja značajan doprinos tehnološkom napretku Hrvatske i potvrđuje talent mladih u području informatike.

FOTO: PEXELS