LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konferencija Stožera civilne zaštite RH

Božinović dodatno objasnio mjere, poznato je do kada su na snazi

Na današnjoj konferenciji Stožera civilne zaštite tema rasprave bile su epidemiološke mjere, cijepljenje preko reda i prisustvovanje infektologinje Markotić svetoj misi ispred zagrebačke katedrale.

Na današnjoj konferenciji Stožera civilne zaštite tema rasprave bile su epidemiološke mjere, cijepljenje preko reda i prisustvovanje infektologinje Markotić svetoj misi ispred zagrebačke katedrale.

Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je održao konferenciju na kojoj su pobliže predstavljene epidemiološke mjere koje ostaju ili se ublažavaju od ponedjeljka, 15. veljače, ali i iznesene najnovije informacije o koronavirusu.
Vezano: Koronavirus u Hrvatskoj: 371 novi slučaj, 19 preminulih
Broj zaraženih i dalje je u opadanju te smo trenutno na petom mjestu u Europskoj uniji po incidenciji. Što se tiče cijepljena, zabilježene su 732 nuspojave na cjepivo, od čega na AstraZenecino nema nijedne, jer je cijepljenje s tim cjepivom tek počelo. Ministar Beroš pozvao je sve cjepitelje da se pridržavaju plana i programa cijepljenja.
– Ono što sam napravio, uputio sam dopis HZJZ-u da propiše da protokol za cjepiva koja ostanu. Stoga je moj dopis jutros otišao prema Zavodu. – otkrio je ministar Beroš svoje poteze nakon što se rektor Boras cijepio preko reda.
O mjerama

Nove će mjere biti na snazi do 28. veljače, a razmišlja se i o dodatnoj daljnjoj relaksaciji ako stanje ostane dobro. 

Što se tiče ugostiteljskih objekata, isporuka hrane, pića i slastica bit će omogućena uz obavezno nošenje maski, razmak od dva metra te bez glazbe i postavljenih terasa. 

U teretanama će smjeti biti 1 osoba na 20  kvadrata i potrebno je provjetravati prostorije. Nakon svake uporabe sprava se mora  dezinficirati, a samo vlastiti ručnici i prostirke su dozvoljeni. Treba izbjegavati bliski kontakt, maske su obavezne pri dolasku i registraciji, a zabranjeno je tuširanje.

U školama je potrebno ograničiti grupe, propisati obavezno korištenje maski, predavači trebaju održavati razmak ili se odvojiti pleksiglasom i mjeriti temperaturu sebi i polaznicima. U dječjim igraonicama potrebno je ograničiti broj djece na 1 na 7 kvadrata. Obavezne su maske za lice i dezinfekcija sprava, mjerenje temperature prije ulaska u objekt te evidencija korisnika. 

Kladionice će imati iste mjere kao i trgovine. Automat klubovi će moći ugostiti jednog korisnika na 7 kvadrata. Potrebno je držanje razmaka od dva metra, a ako postoje sjedeća mjesta, razmak mora biti 1,5 metar. Između stolova treba biti razmak od 3 metra. Ugostiteljski dio mora biti zatvoren jer on nije dozvoljen.

Novinare je zanimalo zašto automat klubovi i igraonice rade, a dvorane ne:
– Donosimo prije svega mjere koje su u korist djece. Osnovno je zdravlje, a prednost ćemo dati djeci, školama i igraonicama jer njima je teško objasniti zašto ovako živimo. Svaka aktivnost nosi rizik. Epidemiološki okvir može dati smjernice, mora se odrediti koje su prioritetne aktivnosti a koje se mogu dodatno odgoditi i ovo je rezultat tih pregovora. I dječje igraonice predstavljaju rizik. Kad bi se sve opustilo, vratili bismo se brzo velikom broju oboljelih. – rekao je Kaić.

– Kad govorimo o dvoranama to su velikim djelom školske dvorane, mi smo pustili nastavu i gleda se da se djeca što manje miješaju u istom objektu. Pokušavamo sve da se djeca ne druže i onda bi otvorili dvorane unutar tih škola i onda bi sve ovo palo u vodu. Oni nisu podijeljeni u grupe za sport kao što su podijeljeni za razrede, došlo bi do većeg miješanja između njih a onda je povećana i mogućnost širenja virusa. – dodao je Božinović.
Ravnateljica Markotić na misi

Ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević upitali su o njezinom prisustvovanju misi ispred zagrebačke katedrale s obzirom na to da je prošli tjedan komentirala okupljanje mladih kod studentskog doma. Istaknula je da je ondje bila privatno:
– Moram demantirati par stvari, na čelu skupa nije bila profesorica Markotić, to je bila misa, a ja ne mogu biti svećenik. Mediji su prenijeli da je profesorica Markotić bila bez maske i da je držala govor. Nisam držala govor, već na misi postoji nešto što se zove molitva vjernika. Vjernici čitaju poruke i tako sudjeluju u euharistijskom slavlju. Jedna rečenica ne može biti govor. Druga stvar, bilo je oko mene ljudi ali sam bila izdvojena i na metar i pol. Masku sam imala cijelo vrijeme. Masku sam skinula kada sam trebala čitati. Ako pozivamo ljude na red, red je da se stvari istinito prenose i da se onda može raspravljati. – rekla je Markotić.
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT