LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konferencija Stožera civilne zaštite RH

Britanski soj virusa pojavio se još u siječnju, vjerojatno imamo više slučajeva

Na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite razgovaralo se o pojavi novog soja koronavirusa, popuštanju mjera i nedavnom skandalu s rektorom Borasom koji se cijepio iako je prebolio koronavirus.

Na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite razgovaralo se o pojavi novog soja koronavirusa, popuštanju mjera i nedavnom skandalu s rektorom Borasom koji se cijepio iako je prebolio koronavirus.

Kao što smo već ranije pisali, u Hrvatskoj su potvrđeni britanski sojevi koronavirusa. Pojava ove varijante, istaknuli su članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite na današnjoj konferenciji za medije, dodatni je razlog da se pridržavamo mjera kako ne bi došlo do naglog širenja zaraze.
Vezano: U Hrvatskoj zabilježena tri slučaja britanskog soja, ukupno je 577 slučajeva!

– Kolege iz HZJZ-a su javili kako imaju preliminarne rezultate za 8 bolesnika, ali oni će o tome detaljnije izvijestiti javnost. Dijete koje ima mutirani soj virusa imalo je gastro tegobe i roditelji su pozitivni. – rekla je Alemka Markotić.

S obzirom na to da stručnjaci za sada imaju tek preliminarne podatke te se za neke još još čeka službena potvrda, vjerojatno je da tri potvrđena slučaja nisu izolirani slučajevi. Kaić je rekao da za ovih osam pozitivnih još nema podataka, samo se zna da su uzorci uzeti u drugoj polovici siječnja:
– Tih osam zaraženih su iz Zagreba, Siska i Vukovarsko-srijemske županije, a uzorci su uzeti u drugoj polovici siječnja. To znači da smo imali novi soj još tada. Moramo napraviti sve da se smanji širenje nove varijante da se ne poveća incidencija.
Novi soj utječe na daljnji razvoj situacije

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da će prvi korak biti detektiranje postojanja virusa i epidemiološko postupanje sukladno tome. 

– Čitava Europa je na oprezu. Ovo je prilika da još jednom pokažemo odgovorno ponašanje. Morat ćemo kao i do sad balansirati između blažih i strožih mjera. – rekao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se trenutno stanje i situacija analizira svakodnevno te da misli da je ovo najbolja potvrda opravdanosti takvog pristupa Stožera, no o konkretnim postupanjima još se ne može govoriti.

Beroš osuđuje cijepljenje preko reda

Jučer je osvanula informacija da se rektor Damir Boras cijepio preko reda, iako je već prebolio koronavirus, a naknadno je Jutarnji list objavio da se cijepio na Zavodu za dječju stomatologiju jer je njega i suprugu navodno zvao profesor Stomatološkog fakulteta u Zagrebu.


Vezano: Novi skandal: Boras se cijepio protiv koronavirusa iako je bio zaražen?
– Zatražio sam odmah očitovanje i cijepljenje prije reda osuđujem. Donijeli smo plan cijepljenja i oduzimanje prava najugroženijima nije prihvatljivo. Čekat ću odgovor s Rebra pa ćemo vidjeti. Apeliram na sve koji provode cijepljenje da se cijepljenje provodi isključivo prema planu cijepljenja. – rekao je ministar Beroš.
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT