LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SVJETSKI DAN OSOBA S DOWN SINDROMOM

Kampanja „Assume That I Can“ poziva na kraj predrasudama

Povodom Svjetskog dana osoba s Down sindromom pokrenuta je kampanja ASSUME THAT I CAN, kojom se čvrsto zagovara da je "Dosta sa stereotipima!".

Povodom Svjetskog dana osoba s Down sindromom pokrenuta je kampanja ASSUME THAT I CAN, kojom se čvrsto zagovara da je "Dosta sa stereotipima!".

Uoči Svjetskog dana osoba s Down sindromom, CoorDown (Talijanska nacionalna koordinacija udruga za Down sindrom), objavila je kampanju Assume That I Can („Pretpostavi da mogu“). Kampanja je, kako pišu, poziv svima da stanu na kraj predrasudama i podrže konkretne potencijale svake osobe s Down sindromom.

Svjetski dan osoba s Down sindromom, podržan od UN-a, promiče svijest o sindromu, kulturi različitosti te uključivanju u društvo. Odabir datuma 21. ožujka, također nije slučajan već potiče od naziva trisomija 21, koji karakterizira prisutnost dodatnog kromosoma (tri umjesto dva) u kromosomskom paru broj 21. 

Ovogodišnja tematika svjetskog dana je „Dosta sa stereotipima!“, kažu iz CoorDown-a, te upućuju na pojam „samoispunjavajućeg proročanstva“, koje objašnjava da ljudske pretpostavke i očekivanja utječu na događaje tako da početno proročanstvo postane stvarnost.

Stoga su se i odlučili snimiti kampanju Assume That I Can, video u kojem mlada žena s Down sindromom ističe problem niskih očekivanja prema njoj i drugima sa sindromom te potiče na promjenu perspektive. Protagonistica hrabro izaziva predrasude, ističući moć pozitivnog proročanstva - vjerovanje u njezinu sposobnost može rezultirati ostvarenjem i najneočekivanijih ciljeva. Bitna je promjena paradigme, koja potiče aktivno zalaganje za inkluzivnost, naglašava važnost vjere u potencijal svake osobe, bilo da je riječ o učenju, samostalnosti ili profesionalnom napretku.

Video je u svega šest dana skupio nešto više od 600 tisuća lajkova na Instagramu te preko milijun na TikToku.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli SMALL (@smalltheagency)



Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) aktivno sudjeluje u obilježavanju Svjetskog dana osoba s Down sindromom i ove godine. U cilju podizanja svijesti o važnosti različitosti za obogaćivanje društva, organizira se dobrotvorni koncert na Zrinjevcu u nedjelju, 24. ožujka. Program započinje u 18 sati, radionicama za djecu i tombolom, a koncert započinje u 19 sati. Od izvođača posjetitelji će moći poslušati Miu Dimšić, Indiru, Feminem, Mejaše i druge.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA, STUDENTSKI.HR