LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Lucija Tešija

Vodič kroz žensko zdravlje: Sve što morate znati o menstrualnom ciklusu i kako ga koristiti kao metodu kontracepcije

Prvi u nizu članaka o kontracepciji, menstrualnom ciklusu, hormonalnom zdravlju i drugim važnim temama. 

Prvi u nizu članaka o kontracepciji, menstrualnom ciklusu, hormonalnom zdravlju i drugim važnim temama. 

Menstrualno zdravlje polako prestaje biti tabu u hrvatskom društvu, ali o njemu se i dalje ne priča dovoljno u obrazovnim ustanovama, što uzrokuje raznorazne zablude o menstrualnom ciklusu. No, farmaceutkinja i nutricionistica Lucija Tešija svojim radom želi to promijeniti – putem svog Instagram profila priča o temama važnim za žensko hormonalno zdravlje – prvenstveno su to teme vezane za sindrom policističnih jajnika, probleme s neredovitim menstrualnim ciklusima, štitnjačom, inzulinskom rezistencijom, debljinom. 

Također, vodi projekt MContracepcija u sklopu kojeg širi svijest o metodama kontracepcije dostupnim na tržištu te je u sklopu njega napravila besplatan e-book Sve o kontracepciji. A sada će u suradnji sa Studentskim.hr kroz serijal pod nazivom Vodič kroz žensko zdravlje, svoje znanje podijeliti i s našim čitateljicama. 
 


VEZANO: Besplatne menstrualne potrepštine dostupne na još jednom Sveučilištu


 

Kako pravilno pratiti menstrualni ciklus?


Lucija ističe dva važna događaja koja je potrebno pratiti u menstrualnom ciklusu – menstruaciju i ovulaciju.
 

„Menstruacija je vidljiva i zato (samo) nju žene najčešće prate. Kod menstruacije važno je pratiti koliko dugo traje krvarenje, kakvo je (obilno, slabo, umjereno), javlja li se krvarenje ili iscjedak na neke druge dane u ciklusu.“ – objasnila je Lucija.


No, Lucija kaže da je kod ovulacije je nešto drugačija situacija.
 

„Ovulacija nije tako očita te se moramo potruditi ju pratiti kroz malo suptilnije tjelesne znakove – tjelesnu temperaturu, količinu i konzistenciju cervikalne sluzi, otvorenost cerviksa (vrata/grlića maternice), povećanje želje za seksom, bol u jajniku.“ 


Praćenje menstrualnog ciklusa, FOTO: Canva
 

Prilikom posjeta liječniku, ACOG (Američko društvo porodničara i ginekologa) preporučuje ženama da iznesu informacije o svom menstrualnom ciklusu jer ga smatraju jednim od vitalnih znakova žene.
 

„Liječniku je važno znati koliko ženi dugo traje menstrualni ciklus (na prvi dan menstruacije započinje novi menstrualni ciklus, a završava s prvim danom iduće menstruacije), kada je bila zadnja menstruacija te je li bilo nekih nepravilnosti u zadnjem ciklusu.“ – ispričala je Lucija.


Također, na poveznici se može preuzeti besplatan e-book Sve o kontracepciji gdje detaljnije piše kako točno pratiti menstrualni ciklus.
 
 

Postoje li aplikacije koje bi preporučili za tu praćenje menstrualnog ciklusa?

 

„Postoje aplikacije u koje upišete prvi i zadnji dan menstruacije te onda aplikacija automatski izračuna kada je nastupila ovulacija. Međutim, to najčešće NIJE TOČAN izračun! Aplikacija oduzme 14 dana od dana početka nove menstruacije (koju ona predvidi na temelju trajanja prošlih menstrualnih ciklusa), međutim mi možemo ovulirati u rasponu od 12-16 dana.“ – objašnjava Lucija.


Ipak, to se odnosi na pravilne menstrualne cikluse. Ako su vaši nepravilni, puno je teže prepoznati kada nastupa ovulacija, ali i za to postoji rješenje.
 

„Zato je puno bolja opcija ovulaciju pratiti preko tjelesnih znakova te uz pomagače kao što su LH trakice i mini ovulacijski mikroskop. Ako na temelju praćenja tjelesnih znakova utvrdite da vam ovulacija pada na 17.-i dan ciklusa, a ciklus vam redovno traje 33 dana, možete to unijeti u aplikaciju te se ona prilagođava vašem izračunu.“

Kontracepcijske metode, FOTO: Canva
 
Aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa koje preporučuje farmaceutkinja Tešija: Fertility Friend, Flo, Clue, PeriodTracker i druge.
 

Što bi istaknuli kao prednosti prirodnih metoda kontracepcije i koliko su one pouzdane?

 

„Prirodna metoda kontracepcije se zasniva na praćenju plodnih dana. Ovu metodu možemo koristiti kao kontracepciju ako u periodu plodnih dana (5 dana prije i 1 dan poslije ovulacije) izbjegavamo seksualne odnose ili koristimo dodatnu zaštitu (npr kondom). Ta metoda se koristi i za začeće – jer su plodni dani jedini period u menstrualnom ciklusu kada žena može ostati trudna.“ 


Kao prednost ove metode navodi to što je besplatna i ne sadrži hormone. No, vremenski je zahtjevna jer je potrebno naučiti pratiti tjelesne znakove ovulacije. Osim toga, Lucija upozorava da se ovulacija ne mora svaki mjesec dogoditi na isti dan ciklusa jer na nju jako utječe stres, promjena okoline, spavanje, tjelesna aktivnost itd zbog čega ova metoda nije toliko učinkovita u sprječavanju trudnoće (kao neke druge). Osim toga, zahtijeva slaganje partnera te ne štiti od spolno prenosivih bolesti!
 

Kako djevojke s neredovitim ciklusom mogu koristiti praćenje ciklusa kao metodu kontracepcije?

 

„Kod djevojaka s neredovitim ciklusima je važno saznati zašto su ciklusi neredoviti. Ako otkrijemo uzrok i poradimo na njemu, postoji šansa i da se ciklusi izreguliraju. Praćenje tjelesnih znakova ovulacije kod neredovitih ciklusa je zahtjevnije, ali nije nemoguće. Primjer su djevojke sa sindromom policističnih jajnika koje ne mogu koristiti LH trakice jer je kod njih luteinizirajući hormon (LH) konstantno povišen te dobivaju lažno pozitivan test ovulacije. One ovulaciju LH trakicama ne mogu potvrditi. Ako tjelesni znakovi ovulacije nisu izraženi te djevojka ne zna kada joj nastupa ovulacija, a ciklusi su neredoviti, tada je bolje osloniti se neku drugu, pouzdaniju metodu kontracepcije.“

 

Postoje li načini na koji se neredoviti ciklus može ustabiliti na prirodni način?

 

„Postoji, ali je jako individualno do koje mjere. Najvažnije je otkriti uzrok neredovitog ciklusa. Ako je to povećani stres koji za sobom vuče manjak spavanja, tada treba na tome poraditi. Ako je to loša prehrana i debljanje, treba poraditi na smanjenju masnog tkiva i zdravijoj prehrani. Prvi korak je uvijek prehrana uz dovoljne količine proteina i povrća te kretanje.“


Osim toga, Lucija predlaže i prirodne dodatke prehrani: vrutak, konopljika, hmelj, inozitoli, egzotične biljke poput mace, određene kombinacije vitamina i minerala.
 
Par na krevetu, FOTO: Canva
 

Okreću li se žene češće prirodnim metodama kontracepcije ili onim alternativnim?


Trenutno ne postoje podaci o korištenju prirodnih metoda kontracepcije u Hrvatskoj, ali kondome redovno koristi 20 posto mladih, a hormonsku kontracepciju koristi oko 12 posto žena, za što Lucija kaže da je jako malo u usporedbi s drugim zapadnim zemaljama.
 

„Nažalost, kod nas većina ljudi ne koristi nikakvu metodu kontracepcije ili metodu prekinutog snošaja (koju mnogi ni ne zovu metodom kontracepcije). Zbog toga je i dalje velik broj neželjenih trudnoća te spolno prenosivih bolesti.“ – upozorava Tešija.


Kao što smo spomenuli na početku, zbog nedovoljno učenja o menstrualnom ciklusu u obrazovnom sustavu djevojke vjeruju u neke zablude.
 

„Primjer je da u udžbenicima stoji da menstrualni ciklus traje 28 dana i da je ovulacija na 14.-i dan ciklusa. Činjenica je da je to neki prosjek međutim ta informacija dovodi do zablude te djevojke često misle da s njima nešto ne valja ako im menstrualni ciklus traje kraće/dulje od 28 dana. Menstrualni ciklus može trajati 21-35 dana, a ovulacija može biti 12 do 16 dana prije iduće menstruacije što znači da se u ciklusu od 34 dana ovulacija može dogoditi na 18.-22. dan ciklusa. Bolje je na menstrualni ciklus gledati kao na raspon više dana kako bi djevojke mogle znati što je normalno.“


O drugim menstrualnim zabludama, ali i vrijednim savjetima o hormonima, kontracepciji i slično, saznajte u jednom od idućih članka!
FOTO: CANVA, IIUSTRACIJA