LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bez pretjerivanja

Kako napisati motivacijsko pismo: 5 stvari koje ne smijete izostaviti

Pisanje motivacijskog pisma za posao, Erasmus ili nešto treće, može biti izuzetno stresno iskustvo, stoga donosimo par trikova koji će vam olakšati.

Pisanje motivacijskog pisma za posao, Erasmus ili nešto treće, može biti izuzetno stresno iskustvo, stoga donosimo par trikova koji će vam olakšati.

Ako se prijavljujete za posao u struci ili neki studentski posao, pisanje motivacijskog pisma gotovo je neizbježno. Ono je postalo uobičajeni dio prijave za posao, Erasmus, pa čak i poneku stipendiju, a s uputama za njegovo pisanje susrećete se tek na internetskoj tražilici. No, za vas smo pronašli pet korisnih savjeta za pisanje ultimativnog motivacijskog pisma koje neće biti dosadno, ali ni odviše naporno – ne treba pretjerivati.
 

1. Personalizacija


Važno je da svoje pismo prilagodite poziciju na koju se prijavljujete – imenujte tvrtku i poziciju za koju šaljete prijavu, pogledajte koje su vrijednosti tvrtke i kratko ih spomenite. Izbjegavajte generičke predloške i budite autentični.
 

VEZANO: Kako izabrati karijeru? Donosimo 5 korisnih savjeta


 

2. Kvalifikacije i iskustvo


Ovo je najvažniji dio koji morate maksimalno iskoristiti – navedite svoje najbolje vještine, pritom pazite da ne pretjerujete jer sve što napišete morate kasnije i dokazati. Također, povežite svoje iskustvo s onime što tvrtka traži – istaknite postignuća kroz konkretne primjere.
 

3, Entuzijazam


Pokažite da vam je stalo do toga da radite baš u toj organizaciji, objasnite što to znači za vašu daljnju karijeru – učenje, stjecanje novih vještina ili unaprjeđenje postojećih...razloga je bezbroj. 

FOTO: Kandidatkinja koja je dobila posao, Canva
 

4. Samopouzdanje


Prilikom pisanja motivacijskog pisma važno je biti samopouzdan i pozitivan, nemojte podcjenjivati svoje vještine i mogućnosti – možda ste baš vi osoba koja će donijeti novitete u tvrtku. Izrazite svoj optimizam za novim radnim mjestom.
 

VEZANO: Koje je zanimanje u Hrvatskoj najviše plaćeno?


 

5. Duljina pisma


Motivacijsko pismo ne smije biti predugačko, važno je da ono bude sažeto, a vaša poruka jasna i jaka. Ako se radi o motivacijskom pismu za posao, onda probajte ostati što kraći, do 200 riječi, a za druge namjene možete se malo više raspisati. 
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA