LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Promjene na Sveučilištu

Sveučilište donijelo mjere za zaustavljanje trenda pada broja studenata

Donesene su mjere za modernizaciju studija, uvođenje projektnog učenja, povećanje broja stranih studenata i slično.

Donesene su mjere za modernizaciju studija, uvođenje projektnog učenja, povećanje broja stranih studenata i slično.

Senat riječkog Sveučilišta proveo je analizu demografskih, gospodarstvenih i društvenih kretanja studenata te donio nužne mjere u smjeru zaustavljanja trenda pada broja studenata. Do tog koraka ih je doveo primjetan pad u broju studenata na studijima pojedinih područja na kojima je posljednjih nekoliko godina prisutno manje od 50 posto popunjenosti upisnih kvota. Međutim, u tekućoj akademskoj godini ukupan broj studenata na Sveučilištu ostao je isti, piše Novi list.
 


VEZANO: Novitet u školi: učenje pomoću prvih pametnih vrtova u Hrvatskoj


 

Ugovor o programskom financiranju


U 2024. godini, Sveučilište čeka pregovarački proces za sklapanje ugovora o programskom financiranju tijekom godine. Riječko Sveučilište se pri definiranju mjera odlučilo pozvati na Uredbu o programskom financiranju javnih visokih učilišta i javnih znanstvenih instituta u Hrvatskoj, a mjere koje usvoje i njihove rezultate pratit će i analizirati. 
 

Mjere privlačenja studenata


Jedan od prijedloga je i nagrađivanje postignuća po predloženim mjerama, ali i informiranje o specifičnostima studiranja na Sveučilištu u Rijeci, razvoj modela studiranja uz rad i ostvarivanje dugoročnih praksi studenata te održivosti studijskih programa koji kontinuirano upisuju manje od 50 posto kvote.
 

VEZANO: DIGITALNE DIPLOME Nema više krivotvorenih isprava, a dolazi i do promjena u financiranju fakulteta



Te promjene zahtijevaju iscrpnu analizu trendova o brojnosti studenata, stečenim ECTS bodovima, zapošljivosti, završnosti studija i slično. Potrebna je i samoanaliza te prijedlog kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera za njihovu održivost.
 

Analiza studijskih programa


Trebala bi se provesti i analiza studijskog programa u suradnji s poslodavcima i završenim studentima. Teme analize bile bi horizontalne i vertikalne usklađenosti programa, usklađenosti metoda učenja i poučavanja s ishodima učenja, zastupljenost stjecanja praktičnih kompetencija i tako dalje.
 

VEZANO: NOVA PRAVILA Ovaj fakultet ukinuo ograničenje broja izlazaka na ispit


 

Modernizacija studija


Jedan od ciljeva je i modernizirati studij – uvođenje razvoja praktičnih kompetencija studenata i projektnog učenja, učenja zalaganjem u zajednici te učenja koje se temelji na izazovima iz stvarnog svijeta. 

U sklopu tih mjera došlo bi do „oslobađanja" semestra, odnosno jedan semestar bi se reorganizirao tako da studenti imaju mogućnost opće izbornosti, mobilnosti, mikrokvalifikacija, YUFE minora, stručne prakse i tako dalje.
​​​​​​​

Strani studenti


Sveučilište ulaže napore u privlačenje stranih studenata, koristeći ranije navedene mjere, uz uvođenje dodatnih relevantnih studijskih programa na stranom jeziku te osiguravanje kvalitete nastave na stranom jeziku.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA