LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
VALIDITET JE IN!

Inkluzivna radna atmosfera: „Poslovi se dodjeljuju ovisno o stupnju poteškoća te radnim procesima unutar dm-a koje obavljaju samostalno“

Osobe s invaliditetom nerijetko se ne uzima u obzir prilikom zapošljavalja, ali primjer ovog poslodavca trebali bi pratiti i svi ostali. Evo kako ostvariti ugodnu radnu atmosferu te pritom pružiti priliku za napredak.

Osobe s invaliditetom nerijetko se ne uzima u obzir prilikom zapošljavalja, ali primjer ovog poslodavca trebali bi pratiti i svi ostali. Evo kako ostvariti ugodnu radnu atmosferu te pritom pružiti priliku za napredak.

Strah od nepoznatog može biti jedan od razloga zašto poslodavci izbjegavaju zaposliti osobe s invaliditetom, no takva praksa nije prisutna u dm-u koji se ističe kao jedan od inkluzivnih poslodavaca.

Snježana Kušt Završki, menadžerica osobne evidencije i obračuna plaća u dm-u s nama je podijelila kako izgleda inkluzivna radna atmosfera u dm-u te kako je ona postignuta.
 

„Filozofija dm-a i vrijednosti na kojima temeljimo naše poslovanje usko su vezani uz inkluzivnost i kontinuirano podržavamo razvoj kulture inkluzivnosti u dm-u, dok društveno odgovornim aktivnostima i donacijama podržavamo i promičemo inkluziju u zajednici.“ – objasnila je.

 

VEZANO: Albina Žnidar: Invaliditet ne smije biti predmet prenaglašavanja ili pak namjernog ignoriranja


 

Ugodna radna atomosfera 


Ipak, veliku pažnju treba posvetiti i stvaranju odnosa između osoba s invaliditetom i drugih zaposlenika. Snježana nam je objasnila kako održati dobre odnose među kolegama.
 

„Njegovanje različitosti u dm-u ogleda se u našem pristupu zapošljavanju, ali i u organizaciji rada te odnosima koje gradimo unutar tvrtke. Takav pristup omogućuje nam da svim kolegama i kolegicama omogućimo da uče jedni od drugih, da prihvaćaju posebnosti svakog pojedinca i ostvare preduvjete za ugodniju radnu atmosferu i za upoznavanje samog sebe.“ – rekla je.

FOTO: Prodavačica u dm-u/ DM
 

Više od dva desetljeća surađujemo s Centrom za inkluzivne radne aktivnosti


A dm-ov pristup zapošljavanju uistinu je poseban – temelji se na dugogodišnjoj suradnji s centrima i udrugama za inkluziju. 
 

„Dm zapošljava osobe s invaliditetom te su korisnici 10 centara i udruga za inkluziju angažirani na radnim aktivnostima uz podršku. Raduje nas što više od dva desetljeća surađujemo s Centrom za inkluzivne radne aktivnosti i što tako podržavamo ulazak u svijet rada onih osoba koje ne mogu biti uključene u radni proces temeljem uobičajenih ugovora koji se koriste u poslovnoj praksi.“ – ispričala je Završki.

 

VEZANO: Priprema li fakultet mlade osobe s invaliditetom za izazove koji ih očekuju na tržištu rada?



Jednom kada postanu dio tima, korisnicima Centra poslovi se dodjeljuju ovisno o stupnju poteškoća, ali svakome se pokušava dati prilika za rad na sebi, ali i u timu.
 

„Dio kolega angažiran je u prodavaonicama dm-a diljem Hrvatske, a dio u dm dialogicumu u Zagrebu. Korisnicima Centra poslovi se dodjeljuju ovisno o stupnju poteškoća te radnim procesima unutar dm-a koje obavljaju samostalno kako bi radili na sebi i na svom samopouzdanju, dok im timski rad omogućuje da u svakom trenutku znaju da su dio velike dm obitelji koja im uvijek stoji na raspolaganju.“ – istaknula je.

Posao, ali i prilika za druženje


Nadodala je i da postoje brojne prilike za druženje tijekom radnog dana koje imaju svi djelatnici. Te prilike, kako kaže Završki, omogućuju bolju integraciju korisnika centara u radno okruženje, kvalitetniju komunikaciju među kolegama, a samim time i njegovanje ugodne radne atmosfere. 

Dm može poslužiti kao primjer drugim poslodavcima koji se tek trebaju odlučiti na inkluzivnost u radnom prostoru. Osobama s invaliditetom nužno je pružiti podršku, ali i dati im priliku da se iskažu.

Projekt „Validitet je IN: inkluzivni pristup karijeri osoba s invaliditetom” provodi Centar za razvoj mladih u partnerstvu s Institutom za stručno usavršavanje mladih i Udrugom za medijsko komuniciranje i edukaciju, a uz financijsku potporu Grada Zagreba. Za ovaj je članak odgovoran isključivo Centar za razvoj mladih.
FOTO: DM