LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
TRADICIJA

Sadnja pšenice za otkrivanje budućnosti

Tradicija kaže da ako je pšenica rosna na Božić ujutro, djevojku će napustiti njezin momak, dok će suha pšenica donijeti obilje veselja i radosti.

Tradicija kaže da ako je pšenica rosna na Božić ujutro, djevojku će napustiti njezin momak, dok će suha pšenica donijeti obilje veselja i radosti.

Studentski centar u Rijeci je u srijedu, 13. prosinca 2023., održao radionicu sijanja pšenice kako bi obilježili blagdan Sv. Lucije
 


KAMO ZA ADVENT? Gradić nedaleko od Zagreba priprema iznenađenje



Što nam Lucija može reći o sljedećoj poljoprivrednoj godini?


Jedan od tradicionalnih običaja koji se prakticira prije Božića, posebno u južnom dijelu Europe, uključuje sadnju pšenice kao predviđanje buduće poljoprivredne godine. Ovaj starodavni običaj duboko je ukorijenjen u kulturi, a mnogi vjeruju da visina izrasle pšenice do Božića otkriva kakav će biti urod iduće godine.

Božićna pšenica ima poseban značaj jer se vjeruje da je to blagoslov budućeg ljeta. Osim što je simbol nade za uspješnu berbu, pšenica može navodno otkriti i znakove radosti ili tuge. Tradicija kaže da ako je pšenica rosna na Božić ujutro, djevojku će napustiti njezin momak, dok će suha pšenica donijeti obilje veselja i radosti, prenosi Zagorka.net.

Prema tradiciji, božićna pšenica smatra se blagoslovljenom i ne smije se bacati u smeće. Na selu se često koristi kao hrana za stoku, perad ili ptice, dok se u gradovima često pali kao znak završetka ovog tradicionalnog ciklusa.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA