LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Podjela besplatnih kondoma i u Zagrebu: kako se zaštiti od HIV-a i koliko je on opasan?

Besplatni kondomi, letci, enciklopedija o spolnom zdravlju i drugi informativni materijali čekali su studente na ulazu u Restoran 1 kod studentskog doma „Stjepan Radić“

Besplatni kondomi, letci, enciklopedija o spolnom zdravlju i drugi informativni materijali čekali su studente na ulazu u Restoran 1 kod studentskog doma „Stjepan Radić“

Udruga studenata medicine, CroMSIC, točnije njen Odbor za spolno i reproduktivno zdravlje i prava uključujući HIV i AIDS, organizirao je akciju povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a. Akcija se provodila u krugu Restorana 1, kod SD-a „Stjepan Radić“, a jedan od članova Udruge, Paulo nam je ispričao koji je njen cilj.
 

„Obilježavamo Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, u vidu dijeljenja kondoma i dizanju svijesti studenata o opasnostima HIV-a i o zaštiti od njega. HIV je u Hrvatskoj dosta rijedak, ali svejedno ljudi misle da je velika šansa da će se zaraziti ili s druge strane vjeruju da je velika šansa da će se zaraziti, često ga miješaju s HPV-om.“ – istaknuo je.
 

FOTO; Besplatni kondomi, Studentski.hr/ Ana Kolinger
 
HIV uz sebe veže stigmu, a jedna od njih je kratak život.
 

„Ako se dogodi zaraza HIV-om postoje terapije koje se primjenjuju i one smanjuju razinu virusa i na taj način se može doživjeti duboka starost, ali i imati uobičajene spolne odnose.“ – objasnio je drugi član Udruge Željko.

 

VEZANO: BESPLATNI KONDOMI Akcija povodom Svjetskoga dana borbe protiv AIDS-a



Objasnio je i kako se zaštiti u slučaju da vaš partner ima HIV, a vi ne.
 

„Ako jedan partner ima HIV, drugi partner se može zaštititi pomoću PrEP-a (pred ekspozicijska profilaksa), to sprječava zarazu. Također, ako postoji sumnja na zarazu, unutar 72 sata treba uzeti PrEP i time se može spriječiti razvoj virusa.“ – nadodao je.


No, postoje i neke mjere kojih bi se trebali pridržavati da zaštitite svoje spolno zdravlje.
 

„Preporučujemo da svi mladi prije ulaska u spolne odnose s novim partnerom, testiraju na spolne bolesti, ali i koriste sve metode zaštite od istih. Postoje mjesta na kojima se besplatno i anonimno mogu obaviti testiranja. Popis mjesta za testiranje i druge informacije mogu se pronaći u aplikaciji „Spolno zdravlje“.“ – objasnio je Teo.

 

FOTO; Studentski.hr/ Ana Kolinger
 

Način prenošenja HIV-a

 
  • Nezaštićenim spolnim odnosom ( uključujući i oralni spolni odnos)
  • Putem krvi ili 
  • Korištenjem igle koju je netko drugi koristio


Važno je naglasiti da se HIV ne prenosi poljupcem, zagrljajem ili dijeljenjem odjeće. Čuvajte svoje spolno zdravlje i koristite metode zaštite.

FOTO: STUDENTSKI.HR/PRIVATNI ARHIV, ANA KOLINGER