LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
najtraženija riječ

Ovo je riječ 2023. godine prema najpoznatijem rječniku

Najtraženija riječ 2023. godine odražava potrebe društva.

Najtraženija riječ 2023. godine odražava potrebe društva.

U doba obilja manipulacija slikama i dezinformacija engleska riječ authentic (autentičan) izdvojila se kao najtraženija u 2023. u Sjedinjenim Državama prema najpoznatijem rječniku Merriam-Webster, prenosi Hina.
 

Važnost autentičnosti


Riječ koja odražava dublje značenje u suočavanju s pitanjima umjetne inteligencije, identiteta i društvenih mreža bila je najčešće pretraživana na internetu, izvijestio je Merriam-Webster u priopćenju.
 


VEZANO: Hrvatska i svijet: Google objavio listu pojmova koje su korisnici najviše puta pretraživali



U izazovnom okruženju medijskih manipulacija utjecajne osobe poput pjevačice Taylor Swift i poslovnog magnata Elona Muska istaknule su važnost autentičnosti ove godine. Elon Musk pozivao je čelnike i donositelje odluka da izraze svoje mišljenje na „autentičan način”, dok je Taylor Swift naglašavala važnost iskrenosti u javnom izražavanju.

Riječ authentic nadmašila je u broju pretraživanja riječ deepfake, koja označava razvijenu tehnologiju manipulacije audiovizualnim sadržajima. Među finalistima istaknula se riječ coronation (krunidba), najtraženija u svibnju kada je britanski prestolonasljednik postao kralj Karlo III.

Ovaj trend ukazuje na sveprisutnu potrebu za autentičnošću u doba digitalne manipulacije i naglašava važnost riječi koje odražavaju suvremene društvene, tehnološke i kulturne izazove.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA