LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
najpoznatiji japanski pas

Hachiko: stota godišnjica rođenja najvjernijeg psa čija je priča dotaknula mnoge

Priča je toliko dirnula srca mještana da su 1934. godine uložili novac u izgradnju kipa ovog vjernog psa.

Priča je toliko dirnula srca mještana da su 1934. godine uložili novac u izgradnju kipa ovog vjernog psa.

Stota obljetnica rođenja psa Hachika obilježena je 10. studenog. Ovaj pas je svaki dan čekao svog vlasnika koji se vraćao s posla na željezničkoj postaji Shibuya, pa bi zajedno kretali prema kući, prenosi Hina.

Hachiko je bio ljubimac sveučilišnog profesora Hidesaburu Uenija. Nakon iznenadne smrti profesora Uenija 1925. godine, vjerni Hachiko i dalje je dolazio na stanicu svaki dan sljedećih deset godina, sve dok sam nije dočekao smrt.

Hachikina priča toliko je dirnula srca mještana koji su 1934. godine, malo prije njegove smrti, uložili novac u izgradnju kipa ovog vjernog psa. Tijekom Drugog svjetskog rata, kip je otopljen zbog metala, ali je novi postavljen 1948. godine.

I dan danas, mnogi mještani, ali i stranci posjećuju kip japanske akite s kojim se fotografiraju. Pasmina je dobila i svoj muzej u gradu Odati, gdje je Hachiko rođen.
 

„Volio bih da i mene moj pas čeka toliko dugo koliko je on čekao", rekao je 33-godišnji Španjolac Omar Sanchez koji se sa svojom ženom na medenom mjesecu fotografirao pokraj kipa, prenosi Hina.


Ova inspirativna priča nadahnula je i holivudski film iz 2009. godine s Richardom Gereom u ulozi profesora Uenija, dok su Japanci već ranije 1987. godine snimili film o njemu.
 

„Priča je lijepa, a nama trebaju lijepe priče", rekao je američki biznismen Daniel Callahan.
 

Upozorenje: Nemojte gledati ako ne želite plakati, jer hoćete.



 
FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA