LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

11 iznimno zanimljivih činjenica o kultnom Tarantinovu „Pulp Fictionu”

Jeste li znali da je „Pulp Fiction” prikazan u Slovačkoj prije nego što ga je američka publika imala priliku pogledati? Ili da je od 54 glumaca u filmu njih 50 poznato upravo zbog uloge u njemu?

Jeste li znali da je „Pulp Fiction” prikazan u Slovačkoj prije nego što ga je američka publika imala priliku pogledati? Ili da je od 54 glumaca u filmu njih 50 poznato upravo zbog uloge u njemu?

Kultni Pulp Fiction Quentina Tarantina prikazan je na današnji dan na prestižnom filmskom festivalu u Cannesu 1994. Ujedno je to i prvo prikazivanje filma široj publici. Nakon Cannesa putovao je festivalima od Münchena do Locarna, a američkoj publici predstavljen je tek pet mjeseci kasnije.

Od sedam nominacija za Oscar Tarantino i Roger Avary za ovaj su film osigurali Oscar u kategoriji najboljeg scenarija. S druge strane, u Cannesu je bio nagrađen Zlatnom palmom premda po redateljevu mišljenju takav film obično podijeli žiri, a ne da ga ujedini.

Za sve ljubitelje donosimo 11 zanimljivih činjenica o ovoj filmskoj poslastici.

  1. Lik Honey Bunny imenovan je prema ljubimcu Linde Chen, Tarantinove prijateljice koja je za njega pretipkala scenarij.
  2. Za vrijeme druženja Mia Wallace prepričava Vincentu kako je glumila u pilotu zvanom Fox Force Five. Opisala je četiri lika – plavušu koja je glavna, Japanku koja je kung fu master, crnkinju koja je ekspert za rušenje i Francuskinju kojoj je naročito svojstvo bio seks. Time je opisala okvirnu radnju Kill Billa koji će s njom, točnije s Umom Thurman, u glavnoj ulozi poharati kina devet godina kasnije.
  3. Osim nama dobro znane Mie, za tu ulogu intervjuirane su bile i Isabella Rossellini, Meg Ryan, Joan Cusack te Michelle Pfeiffer. Od navedenih glumica Quentin Tarantino najviše je bio zainteresiran za Michelle Pfeiffer.
  4. Prepoznatljiv citat iz Biblije, Ezekijel 25:17, bio je zamišljen kao dio filma From Dusk Till Dawn (1996), no svoje mjesto nije našao u njegovim kasnijim nacrtima. Unatoč uvjerljivom nastupu citat nije posve biblijski. Većinu Julesovog monologa osmislili su Quentin Tarantino i Samuel L. Jackson. And I will strike down upon thee with great vengeance and furious anger. And you will know My name is the Lord when I lay My vengeance upon thee uistinu je dio Biblije, dok je ostatak njihova kreativna sloboda.
  5. Jedna od kultnih scena Pulp Fictiona definitivno je scena u kojoj Mia Wallace pleše po tankoj granici života i smrti nakon što se predozirala heroinom. Mia inače koristi kokain. Kad Vincent odlazi Lanceu po heroin, Lance ga informira kako više nema odgovarajućih vrećica u koje se inače pakira. Pohranio ga je u vrećicama koje se obično koriste za kokain. Kasnije kad Mia u Vincentovom kaputu pronađe magičnu vrećicu pretpostavi kako se radi o kokainu, što uzrokuje njezino predoziranje.
  6. Butch bio je zamišljen kao perspektivan mladi boksač, a uloga je bila namijenjena Mattu Dillonu. Kad je ulogu malo izmijenio, Tarantino ju je ponudio Bruceu Willisu koji je bio razočaran da nije dobio ulogu Vincenta. Willis je proveo samo 18 dana snimajući film.
  7. Riječ f*ck u filmu je izgovorena 165 puta.
  8. Za vrijeme večere u The Jack Rabbit Slimsu Mia naruči milkshake. Konobar, kojeg glumi Steve Buscemi, pita ju: Martin and Lewis or Amos and Andy? Time se referirao na dva komedijaška dueta, prvi s dvama bijelcima – Deanom Martinom i Jerryjem Lewisom – te drugi s dvama Afroamerikancima iz Amos 'n' Andy Showa. Time ju je zapravo pitao želi li vaniliju ili čokoladu u milkshakeu. Odabrala je vaniliju.
  9. Scena u kojoj Travolta zabada iglu u prsa Ume Thurman snimana je unatrag. Zapravo scena počinje tako da Travolta iglu vadi iz prsa. To se može primijetiti ako pozorno pogledate scenu. Kad Miu ožive, s njezinih prsa nestaje trag uboda.
  10. Odlazak Travoltina lika do toaleta obično znači nevolja u ovom filmu. Tri puta kad ga vidimo kako odlazi ondje nastupe tri velike i ključne scene filma. Među njima je, primjerice, pljačka zalogajnice.
  11. Kako bi se što bolje pripremio za ulogu ovisnika, Travolta se savjetovao s Tarantinovim prijateljem koji se liječio od heroina. Kako bi barem približno shvatio kakav je osjećaj biti na heroinu, savjet je bio: napiti se tekile i zavaliti se u toplu kupku. Navodno se Travolti u ovom eksperimentu za potrebe filma pridružila i žena. 
FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE